nieuws

Bonn krijgt primeur van elektronisch aanbesteden

bouwbreed

bonn ­ In Duitsland is het startsein gegeven voor de eerste volledig elektronische aanbesteding in het land. De aanleg van een zwakstroomnet in één van de vele overheidsgebouwen aan de Rijnoever in Bonn krijgt de primeur. De initiatiefnemers beogen om op termijn zo veel mogelijk overheidsopdrachten via het internet openbaar aan te besteden.

Opdrachtgever Bundesamt für Bauwesen und Raumordnung maakt voor het zoeken naar een aannemer gebruik van het aanbestedingsplatform van de bondsregering. Gedetailleerde informatie is te vinden op webpagina’s www.bbr­vergabe.bund.de en www.e­vergabe.info. Het ministerie van Verkeer, Bouw en Woningzaken werkt bij het project elektronisch aanbesteden nauw samen met de departementen van economische en binnenlandse zaken. Uiteindelijk doel is volgens staatssecretaris T.Braune voor bouwzaken, om de openbare aanbestedingen sneller en met minder bestuurskosten te kunnen afwikkelen. Het platform zal in de toekomst gebruikt worden voor elektronische aanbestedingen van uiteenlopende aard.

In het project elektronisch aanbesteden wordt gewerkt met digitale handtekeningen en diverse versleuteltechnieken om de bescherming van vertrouwelijke informatie te waarborgen. De noodzakelijke aanpassingen in het aanbestedingsrecht zijn al sinds 1 februari 2001 van kracht. Tot dusverre moesten alle inschrijvingen op papier worden aangeboden en voorzien zijn van een originele handtekening. Via het open gedeelte van het internet kan precies gevolgd worden wie, wanneer en waarom de opdracht krijgt.

De bondsregering probeert met haar digitale platform een doorbraak te forceren in de praktijk van aanbesteden.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels