nieuws

Blijdorp reikt dierentuin van Paramaribo helpende hand

bouwbreed

rotterdam ­ De Rotterdamse diergaarde Blijdorp gaat de enige dierentuin in Suriname, Paramaribo Zoo, helpen. Medewerkers van de Rotterdamse dierentuin helpen bij het opstellen van een toekomstplan en bij het ontwerp van een nieuwe inrichting. Dat maakten de directeuren A. Dorresteyn (Blijdorp) en R. Ramsodit (Paramaribo) bekend.

Suriname heeft een zeer rijke natuur, veel landschappen en daarbij behorende dieren. Dat is bijna niet bekend, ook in Suriname zelf niet. De belangrijkste kansen voor de dierentuin liggen dan ook in de transformatie naar een professioneel educatief centrum, zo constateren Blijdorp en het bestuur van de Surinaamse dierentuin.

“Als we denken aan landen met een grote biodiversiteit, dan denken we aan Indonesië, de Filippijnen, en Brazilië. Suriname hoort gewoon in de top tien”, aldus Dorresteyn. Het land is nauwelijks aangetast. Er is (veel) tropisch regenwoud, maar ook hooggebergte en prachtige mangrovegebieden. Dieren als ocelotten, jaguars, kolibri’s, tapirs, zeekoeien en zoetwaterdolfijnen komen er in het wild voor.

Samenbrengen

Zelfs de Surinamers weten dat niet, aldus de (onbezoldigde) en in Nederland woonachtige directeur Ramsodit van de Surinaamse dierentuin. Zijn belangrijkste taak is de natuurbeschermingsorganisaties die er in Suriname wel degelijk zijn, samen te brengen en gezamenlijk aan het werk te krijgen voor de nieuwe dierentuin.

Ramsodit schat na de transformatie 40.000 euro per jaar nodig te hebben om de zaak draaiend te houden. “Het geld is het probleem ook niet. Het gaat erom iedereen bij elkaar te krijgen.”

De dierentuin in Paramaribo is in 1968 opgericht. Hij draait op donaties en inkomsten van bezoekers. De dierentuin telt 170 dieren en zes personeelsleden. In het verleden was er soms onvoldoende geld om de dieren te eten te geven en het personeel te betalen.

Reageer op dit artikel