nieuws

Bitelli ziet omzet in drie jaar verdubbelen

bouwbreed Premium

chantilly ­ De fabrikant van wegenbouwmachines Bitelli heeft sinds de overname door Caterpillar in 2000 de omzet verdubbeld. Het bedrijf met hoofdkantoor in het Amerikaanse Minneapolis zet twee miljard dollar om.

Het bedrijf, dat het toch al niet beroerd deed, is wereldmarktleider in verdichtingsmachines en Europees leider in kleine afwerkingsmachines. Bitelli, dat volgens ingewijden in 2005 Caterpillar gaat heten, heeft meer dan veertig procent van de Amerikaanse markt in handen en eenderde van de markten in Europa, Afrika en Azië. De groei zit vooral in Zuid­Amerika (nu vijf procent) en Zuidoost­Azië en Australië (nu zes procent).

Bitelli heeft aan de serie fresen twee modellen toegevoegd, die met een maximale diepte van dertig centimeter en een breedte van een meter werken. Voor het eerst zijn er motoren van Caterpillar ingebouwd, die 165 kW leveren. De machines zijn als SF102R op wielen en als SF102CR op rupsen leverbaar.

De 17­tons machines hebben daardoor een grotere stuwkracht, die elektronisch wordt geregeld en bestuurd vanuit een geheel nieuw ontworpen cabine met het elektronische monitoringsysteem van Caterpillar. Tijdens de Franse vakbeurs Intermat, in mei in Parijs, zal Bitelli diverse nieuwe modellen verdichters in de klasse van 7 tot 15 ton laten zien. In de E­serie trilwalsen zijn nieuwe motoren ingebouwd. Het excentrisch trilmechanisme is verbeterd, zodat het minder aan slijtage onderhevig is.

Opmerkelijk is, dat over de rol van die walsen een losse schil met zogenoemde schapenvoeten kan worden aangebracht. Schapenvoeten zijn op de rol gelaste uitstulpingen, zoals die dikwijls bij het verdichten van afvalstortplaatsen worden gebruikt. Zo’n rol wordt ook wel nokkenrol genoemd.

Bitelli heeft ook een nieuwe afreibak ontwikkeld voor de asfaltafwerkingsmachines BB650, BB651 en BB670. De bak heeft standaard afwerkingsbreedten van 250 millimeter en met hydraulische verbreders tot 465 millimeter en kan met mechanische verbreders tot 600 millimeter werken. In de 17­tons freesmachine CF102CF is een Caterpillar­motor ingebouwd.

Reageer op dit artikel