nieuws

‘Betere bereikbaarheid zorgt ook voor meer concurrentie’

bouwbreed Premium

den haag ­ Zeeuwse bouwbedrijven en aannemers zien de opening van de Westerscheldetunnel tussen het Zeeuws­Vlaamse Terneuzen en het Zuid­Bevelandse Ellewoutsdijk over het algemeen met vertrouwen tegemoet.

Dit blijkt uit een telefonische rondgang langs een aantal bedrijven in Zeeuws­Vlaanderen en op Walcheren en Zuid­Beveland. Wel vrezen de ondernemers in Zeeuws­Vlaanderen een toename van de concurrentie, nu de verbinding met het ‘noorden’ is verbeterd. Met de ingebruikname van de Westerscheldetunnel, verdwijnen de tijdrovende veren tussen Kruiningen en Perkpolder en tussen Vlissingen en Breskens. Tijdwinst en een 24­uursverbinding worden door de ondernemers het vaakst genoemd als voordelen.

Concurrentie

Uit recent onderzoek van de Zeeuwse Kamer van Koophandel (KvK) blijkt dat maar liefst twee van de drie bedrijven in de bouwsector een toename van de concurrentie verwacht. “Het is maar net hoe je concurrentie opvat”, meent directeur P. Vink van Merwecombinatie in Ritthem, vlakbij Vlissingen. Dit bedrijf is niet alleen actief in Zeeland, maar rekent heel Zuidwest­Nederland tot het werkgebied. “Je moet niet vergeten dat de betere verbinding voor twee kanten voordeel oplevert. Je moet je niet afsluiten voor meer concurrentie”, meent Vink.

‘Nieuwe kansen’

Het KvK­onderzoek meldt dat vooral ondernemers in de ‘flanken’ van Zeeuws­Vlaanderen de tunnel vrezen vanwege de toenemende concurrentie. In Sluis en Hulst meent een meerderheid van de bedrijven zelfs dat de tunnel meer negatieve dan positieve effecten op de bedrijfsvoering zal hebben. Directeur E. Ruijsscher van het in Sas van Gent gevestigde AZV Infrabouw voorziet straks wel meer concurrentie, maar is bereid de uitdaging aan te gaan. “Ik spreek liever over nieuwe kansen dan over concurrentie. We winnen straks zóveel tijd. Natuurlijk, van buiten Zeeuws­Vlaanderen komen bedrijven ook gemakkelijker hier naar toe. De tunnel heeft twee buizen. De rechtse (richting Zuid­Beveland, PvD.) is voor ons de belangrijkste”, vindt Ruijsscher.

Reageer op dit artikel