nieuws

Werktijdverkorting geen oplossing voor winter­ww

bouwbreed Premium

odijk ­ Werktijdverkorting zoals de Metalektro die wil in de regio Eindhoven, werkt in de bouw niet als oplossing voor de winter­ww. “Wij zijn geen fabriek waar dit wel kan”, stelt vice­voorzitter Gijs Wildeman van de Hout­ en Bouwbond CNV.

Het plan van Eindhovens burgemeester R. Welschen was zo simpel. Het gaat momenteel niet al te goed in de Metalektro. Vraag werktijdverkorting aan en gebruik de vrije tijd voor opleidingen. Daardoor blijven goede vakmensen voor de bedrijfstak behouden.

De mening van deskundigen van werkgevers­ en werknemerszijde was redelijk positief. Volgens MKB­Nederland is het niet meer dan logisch dat het idee in de regio Eindhoven is ontstaan. Die regio kent een redelijk eenzijdige werkgelegenheid in de Metalektro met Philips en vroeger DAF.

Ook de bonden reageren in eerste instantie gematigd optimistisch. Grote voordeel is behoud van vakmanschap voor de sector. De CNV bedrijvenbond heeft wel wat kanttekeningen. “Eerst moet vaststaan dat werktijdverkorting onvermijdelijk is. Dit Eindhovense idee mag nooit tot gevolg hebben dat bedrijven de bij­ en omscholing van hun personeel op de lange baan schuiven”, meent coördinator Han Dekker.

Het klinkt sympathiek maar voor de bouw werkt het niet, vindt Gijs Wildeman van de Hout­ en Bouwbond. “Het grote probleem is de discontinuïteit in de uitvoering van werken. Technisch is daar helemaal geen reden voor, maar blijkbaar zit het bij de opdrachtgevers nog tussen de oren dat ze in de winter geen werk laten uitvoeren.”

Dipje

De Hout­ en Bouwbond is dan ook stevig pleitbezorger van een betere spreiding van het werk over het jaar. Dat er dan wellicht nog een klein dipje overblijft in vorstperiodes, is wel op te vangen. “Je ziet nu in de praktijk ook al dat de zogenoemde 35b­cursussen vooral in de winter worden gehouden.”

De bond gaat daarom eind maart nog eens om de tafel zitten met overheden en andere opdrachtgevers om nog eens duidelijk te maken dat betere spreiding van opdrachten over het jaar het enige middel is tegen winter­werkloosheid in de bouw en de schildersbranche. “En dat geldt niet alleen technisch, maar ook budgettair. De overheidsbegrotingen bieden de ruimte voor spreiding. Kennelijk willen opdrachtgevers daar nog te weinig gebruik van maken.”

Reageer op dit artikel