nieuws

Wat gij niet wilt dat u geschiedt&insldr;

bouwbreed Premium

Op de voorpagina van Cobouw, 15/17 februari 2003, nummer 32, staat een oproep van een ex­bewindsman aan de huidige (demissionaire) premier.

De heer Brinkman verzoekt, verwijzend naar een dubieus mededingingsverleden, om een adequate reactie van de overheid. Hij benadrukt nog eens, dat hetgeen thans geschiedt ­ het inkopen puur op basis van de laagste prijs ­ een kortzichtige en doodlopende manier van zaken doen is.  

Wij ondernemers in de afbouw zonder mededingingsverleden ­ en ik meen namens hen te kunnen spreken ­ ondersteunen het verhaal van Brinkman ten zeerste. De laagste prijs is een buitengewoon “eng” criterium. Het is goed te lezen, dat het AVBB nu propageert om daar mee op te houden.  

Het frappeert mij als afbouwer wel dat de heer Brinkman als voortrekker van de bouwers, blijkbaar niet weet dat die bouwers zelf feitelijk hetzelfde doen. Naar de onderaanemers toe is ‘prijskopen’ bijna in zijn algemeenheid al decennialang aan de orde van de dag. Veel gespecialiseerde aannemers, en dat zijn afbouwers, wordt nu zelfs gevraagd om in te leveren op oude contracten.

Maar inkoper, voorheen deed u uw werk toch ook, en goed? Als u deze vraag bevestigend beantwoordt, kunt u ons niet vragen om in te leveren. Toch doet u dat.

Ik verzoek u kennis te nemen van de mening van uw voorman. “Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook een ander niet.” Naar mijn bescheiden mening moet u kiezen voor kwaliteit, flexibiliteit en continuïteit, en dat alles in relatie met een vergoeding.

U moet kiezen voor co­making.  Respect! Elco bedankt.

Reageer op dit artikel