nieuws

Vernieuwende combinaties wonen en zorg beloond

bouwbreed Premium

den haag ­ De combinatie van wonen en zorg moet vernieuwen. Daarvoor hebben minister Kamp (VROM) en staatssecretaris Ross­Van Dorp (Volksgezondheid) 12,5 miljoen euro ter beschikking gesteld. De subsidie is een bijdrage om het proces op gang te krijgen. Aanvragers moeten zelf de overige kosten financieren.

Het is de vierde keer dat het kabinet subsidies verstrekt aan vernieuwende woonzorgcombinaties. Het geld is een druppel op een gloeiende plaat, want door de vergrijzing zijn uiteindelijk miljarden nodig voor zorgvoorzieningen. Dit keer zijn er twee thema’s gekozen waar de nadruk op ligt bij de verdeling van het geld. Het eerste is een personenalarm waarbij het voordeurslot op afstand te openen is. Projecten in deze categorie krijgen ten hoogste 30 procent van de kosten vergoed, tot maximaal 1500 euro per woning en 150000 euro per project.

Wijksteunpunten

Het andere thema is de wijksteunpunten. Mensen die zorgbehoevend zijn, hebben vaak ook diensten nodig als maaltijdservice en bijvoorbeeld een klusjesman. Als deze diensten dichtbij beschikbaar zijn, kan de vraag naar algemene zorg verminderen. Voor deze projecten is per steunpunt maximaal 1250 euro per vierkante meter gebruiksoppervlakte beschikbaar. Projecten kunnen worden ingediend tussen half maart en half juni.

Reageer op dit artikel