nieuws

Tijdelijke gunningstop infraprojecten

bouwbreed Premium

den haag ­ Rijkswaterstaat is met onmiddellijke ingang gestopt met het aangaan van verplichtingen voor alle infrastructurele werken. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft 90 procent van zijn budget van dit jaar al vergeven en wil eerst duidelijkheid over de voortgang van projecten voordat nieuwe verplichtingen worden aangegaan.

In een interne brief van het ministerie aan alle dienstkringen wordt de stop nader toegelicht. Volgens het schrijven is het niet nodig om lopende projecten stil te leggen. Ook zijn op dit moment geen grote vertragingen in de uitvoering te verwachten, maar is herprioritering noodzakelijk omdat de budgetten snel uitputten. Vooralsnog geldt de stop voor twee weken.

Volgens een woordvoerder van het ministerie is er echter geen sprake van een tekort op de begroting en kan het ministerie alle toegezegde verplichtingen voor het komende jaar gewoon nakomen. Toch dreigt een kasprobleem van 400 miljoen euro en is een investeringsstop afgekondigd totdat meer helderheid is over het totaalbeeld.

Zo’n stop is niet ongebruikelijk, aldus de woordvoerder, maar vindt dan meestal pas aan het einde van het jaar plaats. Het ministerie heeft dit jaar te maken met krappe budgetten en trapt in februari al op de rem om tekorten voor te zijn en grote overschrijdingen op de begroting te laten ontstaan.

Onzekerheid

De vlotte voortgang van sommige projecten kunnen ineens een gat slaan in de begroting. Op die kosten was wel gerekend. “Het ministerie heeft nu al 90 procent van zijn begroting voor 2003 vastgelegd. Het is dus zaak een algeheel beeld van de vordering van alle projecten te hebben alvorens beslissingen te nemen over de overige 10 procent”, licht de woordvoerder van het ministerie toe.

Het adviesorgaan voor de infra­bouwers GWWO maakt zich grote zorgen. Het laat zich niet geruststellen na de alarmerende berichten dat sprake is van een investeringsstop. “De onzekerheid binnen de branche is toch al zo groot en dit soort berichten versterken het gevoel van onzekerheid nog meer”, aldus woordvoerder Dragt van het GWWO. “Voor zover wij weten is zoiets nog nooit eerder gebeurd en bereiken ons nu al berichten dat er lopende onderhandelingen over meerwerk onder druk staan. Wij houden toch ernstig rekening met vertraging van concrete projecten.”

Reageer op dit artikel