nieuws

Tijdelijk dak boven het Binnenhof

bouwbreed

den haag ­ Paraplu’s die uit de grond oprijzen bleken te duur, maar daarmee is een mobiele overkapping voor het Binnenhof nog niet van de baan. Maarten Grasveld en Mick Eekhout ontwierpen een ranke demontabele constructie die tweeduizend mensen bij een evenement tegen regen kan beschermen.

Het zeildoek en de goten tussen de spanten moeten nog worden ontwikkeld, maar verder ziet hij er al levensecht uit, de maquette op het bureau van LIAG Architecten in Den Haag. Acht gebogen spanten op rij overkappen een ruimte van 34 bij 50 meter. De onderspannen lichte constructie en ook het geplande doorzichtige zeildoek waarborgen een grote transparantie. Daardoor blijft het uitzicht op de historische gevels van het Binnenhof die tijdens evenementen omgetoverd worden tot de wanden van een concert­ of evenementenzaal. Want daar is het de gemeente Den Haag om te doen: het statige Binnenhof een paar maal per jaar omtoveren tot een ruimte voor evenementen die ook bij slecht weer kunnen doorgaan. Tot nu toe zijn bij het jaarlijkse Binnenhoffestival alleen de optredende artiesten door een soort tent beschermd tegen weer en wind; het publiek is overgeleverd aan de elementen. Twee jaar terug stak al eens een plan met een serie overlappende paraplu’s de kop op, ontworpen door hetzelfde duo LIAG en Eekhout. Maar dat werd een kostbare aangelegenheid. Onder meer doordat de paraplu’s ingeklapt compleet weg moesten zakken in de bodem, kwam de totale prijs uit op zo’n 4 miljoen euro. Het nieuwe plan is veel soberder en kan volgens Grasveld van LIAG voor ongeveer 1,2 miljoen euro worden gerealiseerd. Dat is exclusief fundering, maar daar staat tegenover dat de constructie zo is ontworpen dat hij ook op andere locaties kan worden toegepast. Op het nabijgelegen Plein bijvoorbeeld. De afstand van 7,20 meter tussen de spanten correspondeert met de afstand tussen de kolommen van de parkeergarage onder dat plein. Maar wanneer de voeten worden verzwaard met betonblokken, kan het tijdelijke dak op elke willekeurige locatie worden opgetrokken. “Voor het Binnenhof wordt een andere fundering uitgewerkt”, benadrukt Grasveld, “omdat de lompe voeten afbreuk zouden doen aan de daar gewenste transparantie.”

Huurgarantie

Of het plan er komt, hangt nu vooral af van de gemeente Den Haag. Die moet beslissen of ze de kap zelf koopt en beheert of dat uitbesteedt aan een gespecialiseerd bedrijf dat een huurgarantie krijgt. De constructie kan in twee dagen worden opgebouwd. Als de spanten overeind zijn getrokken, worden de frames waarover het zeil komt, met lieren opgetakeld. Het zeil wordt waarschijnlijk uitgevoerd in transparant teflon, maar Grasveld sluit niet uit dat er kussens gevuld met helium op de frames komen te rusten.

Reageer op dit artikel