nieuws

Stofafzuiging biedt vakman en opdrachtgever uitkomst

bouwbreed

utrecht ­ Bij het infrezen van een leidingsleuf komt veelal een forse wolk stof vrij. Daar lijdt de vakman en bij klantenwerk vooral de opdrachtgever onder. Een stofzuigersysteem biedt uitkomst. Aannemers lijken volgens ‘stofspecialist’ Miltech uit Nunspeet (nog) niet echt overtuigd van de waarde van zo’n systeem en tonen nog weinig bereidheid tot investeren. De overheid bereidt momenteel een internetpagina over stofzafzuiging voor.

De bouw heeft geen stofprobleem maar een afzuigprobleem, vindt directeur P. Broos van Miltech. De praktijk leert dat bedrijven de oplossing veelal te moeilijk in het gebruik vinden en menen dat de voorzieningen de vaart uit het werk halen en het zicht op het werkvlak benemen. Eindgebruikers tonen zich daarentegen enthousiast. Dustcontrol levert zo’n 1100 modulair opgebouwde standaard gereedschapkappen. De gebruiker kan die zelf op het gereedschap aanbrengen. Speciale gereedschappen kan alleen de leverancier van een afzuigkap voorzien.

Voor minder courante machines maakt Miltech kappen op klantenspecificatie. De klant faxt de maten via een voorgedrukt specificatieformulier naar het Nunspeetse bedrijf. Aanpassing op het gereedschap vergt 100 tot 200 Euro. Een goede bijpassende stofzuiger kost zo’n 1290 euro. Broos garandeert dat met zijn spullen een vakman niet door de Arbeidsinspectie van een werk wordt gestuurd. Mocht dat toch gebeuren dan betaalt de directeur van Miltech het bedrag van de nota terug.

Filter

In de stofzuiger zit een conisch filterpatroon. De gebruiker kan die met behulp van een tegengesteld luchtpuls­systeem reinigen waardoor het filter langer meegaat. Een vacuümmeter op de stofzuiger geeft aan wanneer het filter verzadigd is met stof.

Het systeem wekt aan de schone kant van het filter een luchtpuls op en blaast dat met de eigen onderdruk schoon. De gebruiker kan de zakken en de filters stofvrij verwisselen. Een filter gaat zo’n 1500 bedrijfsuren mee; in de praktijk komt dat neer op een half tot een heel jaar.

Meegezogen water kan de levensduur van een filter aanmerkelijk bekorten. Een nieuw filter kost 78 euro. Voorheen kon een bedrijf subsidie aanvragen voor stofafzuiging. De bijbehorende regelingen zijn momenteel evenwel stopgzet. Broos zegt goede hoop te hebben dat het beleid weer wat bijdraait en meldt dat hij het onderwerp stofafzuiging in de bouw bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft aangekaart.

Volgens de directeur van Miltech investeert de overheid momenteel in onder meer een internetpagina waar bijvoorbeeld een aannemer via een matrix kan zien welke stofzuiger bij welk gereedschap en welke slanglengte past. De pagina moet eind maart in gebruik komen, waarna de Arbeidsinspectie er bij een controle naar kan verwijzen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels