nieuws

Nuon en Shell ontwikkelen toch windmolenpark Egmond

bouwbreed Premium

den haag ­ Nuon en Shell gaan door met de ontwikkeling van hun windmolenpark voor de kust van Egmond. De versobering van de stimuleringsmaatregelen leek het project aanvankelijk de das om te doen.

Na een uitgebreide analyse en aanvullende gesprekken met het ministerie van Economische Zaken, blijkt het project toch haalbaar, laten de twee bedrijven weten. Ze nemen nu wel genoegen met minder rendement. Een belangrijke reden om het project ondanks geringere verdiensten toch van de grond te tillen, vormt de expertise die ermee wordt opgebouwd. Zeewind is een markt met een enorm groeipotentieel. Een groot aantal windparken op de Noordzee zou bij elkaar in een belangrijk deel van ’s lands elektriciteitsbehoefte kunnen voorzien.

Het experimentele park bij Egmond krijgt 36 molens met een gezamenlijk vermogen van 99 megawatt en levert genoeg elektriciteit voor 110.000 gemiddelde huishoudens. Voor de bouw wordt een eenmalige investeringssubsidie verstrekt van 27,2 miljoen euro. Daarnaast doneert het ministerie van Economische Zaken 10 jaar lang 6,8 cent per kilowattuur. Hier bovenop komt nog de 2,9 cent fiscale compensatie voor groene stroom.

Belangrijke aandachtspunten bij de bouw zijn de specifieke eisen voor een offshorepark op het gebied van natuur, milieu, veiligheid en gezondheid. Dat betekent bijvoorbeeld dat rekening moet worden gehouden met de scheepvaart en de trekroutes van vogels.

Reageer op dit artikel