nieuws

Millingen en Kleef denken aan grensoverschrijdende bouw

bouwbreed

kleve/millingen a/d rijn ­ Grensgemeente Millingen aan de Rijn en de gemeente Kleef in Duitsland hebben ideeën besproken voor een nieuwe wijk van Millingen op Duits grondgebied. Volgens wethouder J. Rauer van Kleef is er nog slechts sprake van gedachten, maar hij noemt de mogelijkheid dat een dergelijke wijk een modelproject zou kunnen zijn voor grensoverschrijdende woningbouw in Europa.

Millingen ligt tegen het Duitse dorpje Bimmen, onderdeel van de gemeente Kleef. Nu rust volgens de Kleefse wethouder nog een agrarische bestemming op het gebied dat aan Millingen grenst. Voordat alleen al de bestemming woningbouw geregeld zou zijn, moet eerst deelstaat Nordrhein­Westfalen het gebied aanwijzen voor mogelijke woningbouw in een soort streekplan. Daarna zou Kleef zelf ook het bestemmingsplan moeten wijzigen.

Procedures

Dat zijn de gangbare procedures voor het geval Duitsland het stuk grond zelf zou willen bebouwen. Het idee dat een Nederlandse gemeente de grond zou bebouwen maakt het nog lastiger. De kwestie is voor zover Rauer weet in Kleef nog niet bekend bij bewoners of gemeenteraad. De gemeente Millingen wil niet veel over de ideeën kwijt en wil ook niet bevestigen dat er is gesproken over 100 tot 150 woningen. Volgens gemeentesecretaris H. Iseli wil het college pas half maart verder nadenken over het onderwerp omdat eerst wordt afgewacht wat de provincie Gelderland zegt van andere door Millingen ingediende inbreidings­ en uitbreidingsplannen op Nederlandse bodem. De Kleefse wethouder Rauer zegt echter dat een kleiner aantal dan honderd woningen niet zou lonen als het werkelijk zou gaan om een modelproject.

Gemeentesecretaris Iseli beaamt dat zowel de grond als het bouwproces in Duitsland goedkoper is dan in Nederland.

Reageer op dit artikel