nieuws

Kantorenpoort voor Schiphol

bouwbreed

schiphol ­ Als het aan de ontwikkelaar ligt, beschikt Schiphol binnen afzienbare tijd over een 45 meter hoge toegangspoort annex kantorencomplex. Gateway, met daarin 31.000 vierkante meter bruto vloeroppervlak, wordt over de toegangsweg naar Schiphol heen gebouwd. Het ontwerp is van Benthem Crouwel Architekten in Amsterdam.

Ontwikkelaar Schiphol Real Estate (SRE) verwacht volgend jaar met de bouw van het opvallende gebouw te kunnen beginnen. De gebouwen van de poort komen aan weerszijden van de verbindingsweg tussen de A4 en Schiphol­Centrum. Gateway sluit nagenoeg aan op het World Trade Center en omvat behalve kantoorruimte ook vergaderruimten. Het gebouw is louter bestemd voor luchthavengebonden bedrijvigheid.

Brug

De architect heeft gekozen voor een ruwbouw en vloeren van beton. De verbindende verdieping tussen de twee gebouwen, de brug, krijgt een stalen skelet. Hoofdmaterialen zijn verder natuursteen, glas en gepolijst roestvast staal. Via een corridor dwars door het gebouw krijgt Gateway een volledig overdekte verbinding met Schiphol Plaza. De corridor sluit daarbij op een traverse die dwars door het WTC, het Hilton hotel en het Sheraton hotel loopt. Een andere bijzonderheid is dat de twee gebouwen ondergronds een verbinding met elkaar krijgen.

Het gebouw mag op deze plek bij de luchthaven niet hoger worden dan 45 meter. Die hoogte wordt bepaald aan de hand van zogeheten zichtlijnen vanaf de verkeerstoren. Gebouwen buiten het luchthaventerrein mogen de dertig meter niet overschrijden.

Reageer op dit artikel