nieuws

IJburg breidt aantal parkeerplaatsen uit

bouwbreed

amsterdam ­ IJburg krijgt tien procent extra parkeerplaatsen. De uitbreiding gaat ten koste van openbare ruimte en groen. De gemeente Amsterdam wil zo bezoekers en bewoners met een parkeervergunning voldoende parkeerruimte op straat bieden.

De plannen voor IJburg zijn altijd gebaseerd op de aanwezigheid van een parkeerplaats voor iedere woning. De parkeerplaatsen worden voor driekwart gerealiseerd in particuliere parkeergarages. Deze plekken zijn niet flexibel te gebruiken. De gemeente vreest dat daardoor bezoekers en bewoners met een parkeervergunning ’s avonds en in het weekeinde geen parkeerplek kunnen vinden.

De ophoging van de norm vergemakkelijkt het tweede autobezit. Volgens de gemeente heeft eenderde deel van de bewoners van dure koopwoningen behoefte aan twee parkeerplekken. Deze tweede plek moet wel in een parkeergarage worden aangeschaft. Uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen op straat leidt tot knelpunten. Op de eilanden die al in ontwikkeling zijn (Haveneiland en Rieteiland), is het niet mogelijk meer plaatsen te realiseren zonder dat sprake is van een onaanvaardbare aantasting van de plannen.

Reageer op dit artikel