nieuws

Houtworm en knaagkever bedreigen Planetarium

bouwbreed

franeker ­ In de dakspanten en een draagbalk van het historische pand waarin het Planetarium in Franeker is gevestigd, is houtworm en de bonte knaagkever ontdekt.

Dat kwam aan het licht tijdens een routinecontrole door Van Lierop Impregneerbedrijven BV in Alphen aan den Rijn. Er is direct actie ondernomen. Het Planetarium is een mechanisch aangedreven schaalmodel van ons zonnestelsel dat eind 18e eeuw is gebouwd op de zolder van het grachtenpand door Eise Eisinga. Het model bestaat voor een groot deel uit houten aandrijfwielen en radertjes. Aantasting door houtetende insecten zou desastreus zijn. Vandaar dat het museum regelmatig controles laat uitvoeren. “We zijn er op tijd bij”, vertelt conservator A. Warmenhoven. “Gevaar voor beschadiging van het model is er dus niet.” Van Lierop injecteert binnenkort gif in de draagbalk ter bestrijding van de knaagkever. De houtworm wordt door verneveling uit de dakspanten verjaagd.

Reageer op dit artikel