nieuws

Hoogwerker met extra veiligheidsvoorzieningen

bouwbreed

utrecht ­ Er is Europese regelgeving en die zou overal hetzelfde moeten zijn. Nederland stelt desondanks aanvullende eisen aan materieel dat elders in de EU volgens Europese normen is gebouwd. Importeur Alpas Hoogwerksystemen uit Eindhoven moet om die reden extra veiligheidsvoorzieningen monteren op bijvoorbeeld de rupshoogwerkers van het Franse ATN.

Alpas noemt de rupshoogwerkers die ATN onder de noemer Piaf produceert uitermate geschikt voor het doen van schilderwerk buiten. Vaak moet daar een steiger voor worden opgebouwd. Dat vergt extra handelingen en dus kosten. Een hoogwerker kan om een gebouw heen rijden terwijl het rupswerk schade aan bijvoorbeeld een gazon of bestrating voorkomt. De aanvullende Nederlandse veiligheidsmaatregelen voorzien onder meer in een nooddaalknop waarmee een schilder die in de kooi onwel is geworden vanaf de grond naar beneden kan worden gehaald.

ATN levert met de Piaf 810 een elektrische rupshoogwerker met een werkhoogte van 8,10 meter bij een vloerhoogte van 6,10 meter en een zijdelings werkbereik van 3 meter. De machine heft maximaal 200 kilo.In lengte, breedte en hoogte meet de hoogwerker 2,58 bij 1,20 bij 1,98 meter en weegt 2200 kilo. De maximale scheefstand bedraagt 5 graden en de maximale hellingshoek 30 graden. De machine kan tot een windsnelheid van 45 kilometer per uur worden gebruikt.

Knik­telescoop

Bijzonder noemt Alpas ook de zelfrijdende knik­telescoop hoogwerker van het type Dino 205 RXT. Soortgelijke machines uit de 20 meter klasse wegen in de berekening van het bedrijf al snel zo’n 14 ton; de Dino komt op 4,1 ton. De machine is af te stempelen en vermindert zo de schade aan bijvoorbeeld gazons en bestratingen. Een dieselmotor van Caterpillar drijft met 23,5 PK twee en optioneel vier wielen aan. Standaard stuurt de machine op twee wielen.

Voor onder meer installatiewerk in industriële gebouwen beveelt Alpas de elektrische Toucan­hoogwerkers aan. De afmetingen van de onderwagen zijn zo smal dat de machine tussen productielijnen kan rijden. Voorheen moesten die voor bijvoorbeeld het onderhoud aan Sprinklers worden verplaatst. De kleinste uitvoering meet een breedte van 0,78 meter maar biedt geen zijdelings werkbereik. De onderwagen van de variant met het kleinste zijdelingse werkbereik van 2,20 meter meet 0,99 meter. De Toucans hebben een laag zwaartepunt en dat is zodanig gedimensioneerd dat de machine niet kan omvallen.

Alpas Eindhoven, stand BB0003.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels