nieuws

Eerste Houtwoordenboek op Bouwbeurs

bouwbreed Premium

utrecht ­ Nooit geweten dat er drieëntwintig soorten kwasten in hout zijn te onderscheiden en wat de vertalingen daarvan zijn in het Duits, Engels, Frans of Zweeds? Het Nederlands Normalisatie­instituut NEN heeft in samenwerking met Centrum Hout en de Vereniging van Nederlandse Houtondernemingen het ‘Houtwoordenboek’ uitgegeven waarin alle internationale houttermen en definities met betrekking tot rondhout en gezaagd hout de zijn opgenomen. De presentatie van het eerste Houtwoordenboek vond gisteren op de Bouwbeurs plaats.

Het Houtwoordenboek is gebaseerd op de Europese normenserie EN 844 waarin deskundigen uit de verschillende Europese lidstaten tot overeenstemming zijn gekomen over de termen en definities in het Engels, Duits en Frans. In Nederland heeft de normcommissie ‘Hout’ aan de ze Europese norm de Nederlandse termen en definities toegevoegd. D. van der Goes, communicatie NEN: “Basis voor het woordenboek vormen de twaalf delen van de Nederlandse normenserie NEN­EN 844, die bij elkaar zijn ‘gegooid’ in een hanteerbare vorm.” Volgens Van der Goes leidt het opstellen van een norm niet automatisch tot de verspreiding van de daarin aanwezige kennis. Vragen vanuit de markt over duiding van de normen of praktische toepassing ervan was de aanleiding om tot een leesbare en makkelijk toegankelijke uitgave te komen. De definities van de termen ribkwast (Kantenast in het Duits) en schietkwast (Fluegelast) geven uitsluitsel over het verschil. Waar nodig zijn de termen verduidelijkt met illustraties. Zo is de vergroeide kwast (fastvuxen kvist in het Zweeds) niet meer te verwarren met de gedeeltelijk vergroeide kwast (delvis fastvuxen kvist). Conform de twaalf delen van de normenserie is het Houtwoordenboek onderverdeeld in twaalf hoofdstukken variërend van bijvoorbeeld de algemene termen voor rondhout en gezaagd hout dan wel de termen voor de anatomische opbouw van hout tot de termen voor verkleuring en aantasting door schimmels. In het twaalfde hoofdstuk zijn alle termen per taal alfabetisch gerangschikt. De uitgave is van nut voor iedereen die werkzaam is in de bosbouw, houthandel, houtverwerkende industrie en het onderwijs. De prijs van 99 euro lijkt voor een boekje van circa honderd bladzijden veel. “Maar het is altijd nog goedkoper dan de som der delen”, aldus Van der Goes en verwijst daarbij naar de twaalf afzonderlijke normen die bij elkaar ongeveer vierhonderd euro kosten.

Het Houtwoordenboek PLATTE-TEKST: Te bestellen bij NEN­klantenservice , telefoon: 015 ­ 2690391, per e­mail: bestel@nen.nl of via de website: www.houtwoordenboek.nen. nl, 99 euro, ISBN 9052540977

Reageer op dit artikel