nieuws

‘Bod betonwerkgevers ver onder de maat’

bouwbreed Premium

houten ­ De werkgevers in de betonindustrie bieden veel te weinig. Dat is de conclusie van de vakbonden na de eerste onderhandelingsronde voor een nieuwe cao.

De bonden hebben zich keurig gehouden aan het sociaal akkoord. CNV Steen en Glas, een vakgroep van de CNV Bedrijvenbond, heeft 2,5 procent gevraagd plus een eenmalige uitkering van 250 euro. Ook FNV Bondgenoten heeft zich daaraan gehouden.

Tijdens de eerste onderhandelingen hebben de werkgevers in de betonindustrie gemeld geen structurele loonsverhoging te willen geven. Zij wilden niet verder gaan dan 1,1 procent ter compensatie van gestegen premies. Als compensatie vinden de bonden het al te weinig, laat staan als serieus loonbod.

CNV Steen en Glas toont zich zeer teleurgesteld door de opstelling voor de werkgevers. “Het sociaal akkoord ging niet alleen over loonmatiging, maar ook over andere inhoudelijke zaken. En daar is nu totaal niet over gesproken”, zegt woordvoerder J. Immerzeel. Voor de bond zijn punten als herintreding van (langdurig) zieke werknemers, verbetering van de arbeidsomstandigheden en invoering van een systeem van functieclassificatie evenzeer van belang.

Een ander probleem is dat al jaren wordt gepleit voor omzetting van de vut in een prepensioenregeling. De bonden vinden dat dankzij getraineer van de werkgevers op dit punt de kosten van de huidige vut en prepensioen behoorlijk zijn opgelopen. Dit legt een groot beslag op de toch al te kleine loonruimte, vinden zij. De kans op een akkoord over een nieuwe cao voor de 8500 werknemers acht CNV Steen en Glas dan ook buitengewoon klein.

Reageer op dit artikel