nieuws

Betonnen tunnelbak in lekke IJsselallee

bouwbreed

zwolle ­ Ballast Nedam uit Nijverdal gaat het lek in de tunnel van de Zwolse IJsselallee repareren. De geplaagde tunnel onder het spoor krijgt bij de toerit een betonnen tunnelbakdeel.

Nu de aanbesteding is afgerond kan de klus beginnen. In 1998 ontstond door onbekende oorzaak een lek in het polyethyleenfolie, waardoor grondwater op de rijbanen in de tunnel kwam te staan. In opdracht van de gemeente Zwolle berekenden adviesbureaus Grontmij en GeoDelft drie mogelijke oplossingen. De variant waarvoor Zwolle heeft gekozen is een betonnen tunnelbakdeel die binnen de folieconstructie op een dicht woud van korte heipalen wordt gebouwd. Een nieuwe waterdichte betonnen tunnelvloer moet aan de zijde waar het lek zich bevindt de functie van het folie overnemen.

Komende week beginnen de werkzaamheden met het aanbrengen van bronbemaling. Daarnaast worden meetbouten aangebracht op de tunnelbak, de toeritten, het spoorviaduct en panden in de omgeving, om eventuele zettingen door de bronbemaling te registreren. Eind april wordt een deel van de tunnel afgesloten voor de bouw. De gemeente Zwolle heeft 7 miljoen euro uitgetrokken voor de reparatie.

Reageer op dit artikel