nieuws

Zeeland wil ruilgrondbank om actiever grond te kopen

bouwbreed

middelburg ­ De provincie Zeeland wil een actievere rol spelen bij de aankoop van grond. Daarom zet ze een ruilgrondbank op. Nu koopt Zeeland vooral grond aan in de rol van wegbeheerder, maar het wil ook voor strategische doeleinden grond kunnen aankopen, om sneller beleid te kunnen realiseren.

Met de ruilgrondbank koopt de provincie gronden, die slechts tijdelijk in haar bezit zullen zijn. De bedoeling is om die gronden uiteindelijk door te leveren aan een eindgebruiker. Dat kan bijvoorbeeld een natuurbeschermingsorganisatie of een waterschap zijn, afhankelijk van de plannen met een gebied waar de gekochte grond toe behoort. Het meeste geld blijft dus beschikbaar voor de grondbank, afgezien van renteverlies en uitvoeringskosten. Als start heeft de provincie nu 600.000 euro vrijgemaakt voor de ruilgrondbank. Dat geld wordt benut voor de aankoop van grond ten behoeve van een project in West­Zeeuws­Vlaanderen. De provincie verwacht met dat geld zo’n 150 tot 200 hectare grond te kunnen kopen, die nu nog gebruikt wordt voor landbouw. De bedoeling is om er een recreatiebestemming aan te geven.

Reageer op dit artikel