nieuws

Van spijkers tot golfplaten voor goede doel

bouwbreed

tirns ­ Bouwbedrijf Bootsma uit Tirns zet zich in voor de renovatie van een basisschool in de krottenwijk New Brighton in Zuid­Afrika. Onlangs brandden daar drie lokalen af en krijgen de kinderen les in containers. Het kleine familiebedrijf stelde via de vaste leveranciers al het bouwmateriaal beschikbaar van spijkers tot golfplaten.

Klaas Bootsma, directeur van het bouwbedrijf, was meteen enthousiast toen Douwe en Gerry Helfrich uit Dronrijp hem vroegen of hij wilde zorgen voor het bouwmateriaal van de school. Het echtpaar Helfrich voorzag de school al eerder van onder andere tafels, stoelen en computers. Toen ze vorig jaar de basisschool bezochten, bleek tot hun grote schrik dat een groot gedeelte van het gebouw was afgebrand. Douwe en Gerry Helfrich vroegen eerst een groot bouwbedrijf in Friesland het materiaal voor de school te leveren, maar die aannemer had geen tijd. “Omdat wij al twee keer een woning voor het echtpaar Helfrich hebben gebouwd, benaderden ze ons”, vertelt Klaas Bootsma, directeur van het bouwbedrijf. “Een familielid van mij is in Zuid­Afrika ook actief op het gebied van hulpverlening. Daarom weet ik hoe de toestanden daar zijn. Ik heb dan ook meteen mijn vaste leveranciers gebeld om te vragen of ze kosteloos materiaal konden leveren.” Peter’s Hout in Bolsward leverde panlatten, plaatmateriaal voor de scheidingswanden en balken van vurenhout. “Bouwbedrijf Bootsma is mijn grootste aannemer en bovendien is het voor een goed doel. Ik wilde daarom zeker meewerken”, vertelt Peter Miedema, directeur van Peter’s Hout. Het bedrijf leverde hout voor een bedrag van 500 euro. BouwCenter Erven B. J. Feenstra in Sneek leverde de golfplaten en nokstukken voor een bedrag van ongeveer 2500 euro. Hartman Witteveen is vertegenwoordiger bij dit bedrijf en neemt zijn petje af voor bouwbedrijf Bootsma. “Ik vind het mooi dat een kleine aannemer laat zien dat het mogelijk is om op deze manier hulp te bieden. In een tijd dat veel bedrijven geen budget hebben, staat een klein bouwbedrijf op om te helpen.” Andere leveranciers die materiaal beschikbaar stelden voor het project zijn Alkema IJzerhandel in Sneek en Meilof Riks in Veendam. Alkema zorgde voor de bevestigingsmiddelen en Meilof Riks leverde de aluminium dakgoten.

Verzoek

Naast het verzorgen van materiaal vroeg het echtpaar Helfrich ook aan Bootsma of hij de school wilde bouwen. “Dat verzoek heb ik afgewezen”, vertelt Bootsma. “Het lukt mij niet om bijvoorbeeld twee mensen vier weken lang naar Afrika te sturen. Ons bedrijf met twintig werknemers is daar te klein voor.” Omdat Douwe Helfrich administrateur is op het Friesland College in Leeuwarden hoopt hij van de bouw van de school een leerproject te kunnen maken.

‘Ik weet hoe de toestanden in Zuid­Afrika zijn’

Reageer op dit artikel