nieuws

Staalconcern schrapt duizenden banen

bouwbreed

brussel/luxemburg ­ Het internationale staalconcern Arcelor gaat in vier Europese vestigingen de hoogovens sluiten, waarbij ongeveer 6000 banen worden geschrapt. Het bedrijf, twee jaar geleden ontstaan uit een fusie, wil af van hoogovens die niet in de buurt van een zeehaven liggen, zo kondigde Arcelor vrijdag aan.

Officieel gaat het om een ‘investeringsstop’, maar in de praktijk komt dat neer op sluiting. Onder meer de hoogovens van het vroegere Belgische staatsbedrijf Cockerill­Sambre in Seraing bij Luik gaan dicht. Daardoor gaan tussen nu en 2006 zeker 1500 tot 2000 arbeidsplaatsen verloren. De vakbonden vrezen echter voor het verlies van nog eens 5000 banen bij onderaannemers en in de toeleverende industrie.

In Duitsland gaan EKO Stahl in Eisenhuttenstadt en de Bremer Stahlwerke in Bremen over enkele jaren dicht. De hoogovens in Florange in Frankrijk moeten tegen 2010 sluiten. In Belgie blijft de koudwalserij in Seraing wel open, waardoor ruim 3000 banen behouden zullen blijven. De vakorganisaties vrezen echter dat zonder hoogovenproductie ook dit bedrijfsonderdeel binnen tien jaar moet sluiten. In de regio Luik is de werkloosheid al gemiddeld 25 procent. Arcelor zal gedwongen ontslagen wel zoveel mogelijk vermijden en wil met de bonden onderhandelen over een sociaal plan.

De Brit John Cockerill begon in 1823 op verzoek van de Nederlandse koning Willem I met de staalproductie in Seraing. Na een grote crisis in de staalindustrie smolten Cockerill en het concern Sambre in Charleroi in 1974 samen tot een grotendeels door de overheid gecontroleerd bedrijf.

Bodemloze put

Vooral de Vlaamse partijen wilden echter geen geld blijven steken in de bodemloze put die de nieuwe onderneming Cockerill­Sambre bleek te zijn. Zij vonden het Franse staalconcern Usinor bereid een meerderheid van de aandelen over te nemen. Na de fusie van Usinor met het Luxemburgse Arbed en het Spaanse Aceralia tot Arcelor ontstond een grote overcapaciteit binnen het concern, met de sanering in Seraing als gevolg.

Arcelor blijft in België de activiteiten in Charleroi, Genk en Gent voorlopig wel voortzetten. Daar werken in totaal ruim 10.000 personeelsleden. De Vlaamse en Waalse regionale overheden hebben samen nog maar een belang van 7 procent in Arcelor, waardoor zij de sanering in Seraing niet kunnen tegenhouden.

De Waalse staalindustrie gaat al jaren in neerwaartse richting. Buiten Arcelor is alleen het Zwitserse Duferco nog actief in Clabecq, even ten zuiden van Brussel. Hoogovens (inmiddels Corus) trok zich enkele jaren geleden terug uit de zwaar verouderde en veelvuldig door stakingen geplaagde staalfabriek Boel in La Louvière, waarna ook deze onderneming de boeken moest sluiten. (anp)

Reageer op dit artikel