nieuws

Schilders toch in bedrijfschap

bouwbreed

rijswijk ­ Werkgeversvereniging WVB Vastgoedonderhoudsbedrijven neemt toch zitting in het bestuur van het nieuw gevormde Hoofdbedrijfschap Afbouw en Onderhoud. Afgelopen jaren toonde de WVB zich juist verklaard tegenstander van de oprichting van het schap.

De WVB, die een groep grote schildersbedrijven vertegenwoordigt, heeft recht op één zetel in het bestuur van het Hoofdbedrijfschap. Tijdens de eerste bestuursvergadering van de publiekrechtelijk bedrijfsorganisatie, gisteren, bleek dat de WVB die zetel alsnog heeft opgeëist. “We blijven kritisch tegenover het bedrijfschap staan, maar we willen wel medezeggenschap over de besteding van gelden, die ook door onze achterban moet worden opgebracht”, gaf WVB­bestuurder J. van der Put tekst en uitleg. Een enthousiaste houding valt van de WVB niet te verwachten, maakte Van der Put duidelijk. “We zullen vooral op de winkel passen.” In het Hoofdbedrijfschap Afbouw en Onderhoud zijn met ingang van dit jaar het Bedrijfschap voor het Schilders­ en Afwerkingsbedrijf en het Bedrijfschap voor het Stukadoors­, Afbouw­, en Terrazzo­ en Vloerenbedrijf opgegaan. Dat is gebeurd onder druk van het Rijk, dat het aantal schappen wil terugdringen. Volgens Van der Put is het echter “een historische misvatting” om stukadoors en schilders in één schap te vangen. Hij heeft sterk de indruk dat dat vooral is gebeurd om de oude instituten met hun bestuurders in stand te kunnen houden. En niet, zoals de officiële reden luidt, om de belangen van de gehele sector afbouw en onderhoud beter te kunnen behartigen. Volgens de WVB kan de sector ook prima zonder een schap. De taken kunnen de bestaande brancheorganisaties doen.

Geloof

Voorlopig staat de WVB alleen in haar kritiek, zo bleek tijdens de bestuursvergadering nog maar eens. De andere organisaties in het bestuur ­ vakbonden FNV Bouw en Hout­ en Bouwbond CNV en werkgeversorganisaties Fosag (schilders) en NOA (stukadoors) ­ geloven heilig in het nieuwe orgaan. “De producten en diensten van het hoofdbedrijfschap zullen ertoe leiden dat de afbouw­ en onderhoudsbedrijven binnen een paar jaar naar een hoger plan zijn getild”, verwoordde C. Verhoef van FNV Bouw de heersende opvatting. Voorzitter J. van de Kant van het Hoofdbedrijfschap deed gisteren in Cobouw een oproep aan de WVB het schap een eerlijke kans te geven. Dat verzoek herhaalde hij gisteren nogmaals. De begroting van het Hoofdbedrijfschap, die door een verlaging van de heffingen een fictief tekort vertoont van ruim vijf miljoen euro, werd door het bestuur goedgekeurd. Daardoor kan niets de start van het schap meer in de weg staan.

Reageer op dit artikel