nieuws

Nuon stopt met golfenergieproject in Portugal

bouwbreed

amsterdam ­ Nuon is gestopt met een project in Portugal om golven in zee om te zetten in stroom.

Een woordvoerder heeft laten weten dat voor het slagen van het project nog vele miljoenen euro’s nodig zouden zijn. “Die extra investeringen willen wij niet doen. Wij hebben het project daarom stilgelegd.” Nuon heeft het besluit genomen nadat drie pogingen om de onderwatercentrale af te zinken voor de Portugese kust waren mislukt. Eenmaal is het afzinken onderbroken vanwege afwijkend gedrag van het afzinkponton. Bij de andere pogingen waren de golven te hoog. De centrale is eigendom van Archimedes Waveswing, waarvan Nuon het overgrote deel van de aandelen bezit. Het bedrijf Teamwork Technology uit het Noord­Hollandse Zijdewind, dat de centrale heeft ontwikkeld, heeft een minderheidspakket evenals Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) uit Petten. Nuon gaat nu proberen om andere financiers te vinden. Het concern beschouwt de geïnvesteerde miljoenen niet als weggegooid, maar als leergeld. Op het resultaat van Nuon over 2002 heeft het stoppen van het project geen invloed, aldus de woordvoerder. H. van Breugel van Teamwork Technology zegt de beslissing van Nuon te respecteren. Hij heeft goede hoop dat in samenwerking met het energiebedrijf alsnog financiers kunnen worden gevonden. Volgens Van Breugel is er nog zo’n 2,5 miljoen euro nodig om de centrale succesvol af te zinken. Van Breugel voelt zich wel in de steek gelaten door de Nederlandse overheid. Die is volgens hem wegens het buitenlandse karakter van dit energieproject met te weinig subsidie over de brug gekomen. “Maar dit is ook in technologisch opzicht een toonaangevend project in de wereld. Een subsidie in het kader van ‘Nederland Kennisland’ was op zijn plaats geweest.” In afwachting van een eventuele herstart van het project ligt de onderwatercentrale, een installatie van 40 meter hoog, afgemeerd in een haven vlakbij Oporto. “Wij hebben er acht à negen jaar aan gewerkt. Het zou doodzonde zijn als het niet doorgaat”, aldus Van Breugel.

Reageer op dit artikel