nieuws

Nieuwjaarsrede schrikt belegger af

bouwbreed Premium

amsterdam ­ De nieuwjaarsrede van bestuursvoorzitter H. Hazewinkel van Koninklijke Volker Wessels Stevin heeft bij beleggers een koude douche veroorzaakt. Het aandeel daalde ruim 8 procent. Vooral concurrent Heijmans had hier mede last van.

Winstwaarschuwing KoninklijkeVolker Wessels Stevin drukt bouwfondsen De mededeling van Hazewinkel dat de nettowinst wel eens 10 tot 15 procent lager kan uitvallen dan dit jaar, is niet goed gevallen op de financiële markten. Dit tot verrassing van financiële experts. Die wijzen erop dat de oorzaken die Hazewinkel aanvoert voor de daling, allang bekend zijn. Zo is een belangrijke oorzaak de donatie aan het pensioenfonds die wordt verhoogd tot 10 miljoen euro, net geen 10 procent van de huidige nettowinst. Dit ondanks het feit dat de dekkingsgraad van het fonds 105 procent is. Punt is wel dat de bijdrage aan het fonds voor een belangrijk deel structureel is vanwege gestegen jaarlijkse kosten voor pensioenen. “De pensioenproblematiek dankzij gedaalde aandelenkoersen is al langer bekend in het financiële wereldje. Daar kunnen beleggers niet van schrikken”, zeggen analisten. Wat anders is de uitspraak van Hazewinkel over de moeilijke markt, met name in kabels en grondwerk. Ook de wegenbouw en commercieel vastgoed krijgen het volgens de topman zwaar. Maar ook dat is volgens de analisten te vatten onder het kopje ‘weinig nieuws onder de zon’. De telecombedrijven zuchten nog steeds onder de last van de dure UMTS­frequenties en hebben momenteel nauwelijks geld voor investeringen. Ook de kabelbedrijven hebben het moeilijk.

Budgetten

Het commerciële vastgoed heeft te lijden onder de algehele economische malaise die langer duurt dan iedereen had gedacht of op zijn minst gehoopt. En de grote infrastructurele werken drukken nog steeds dusdanig zwaar op de budgetten van het Rijk, dat er weinig overblijft voor andere infra. Ook bij de lagere overheden zijn de budgetten beperkt. Ten slotte is de lage woningbouwproductie eveneens oorzaak van minder opdrachten in de wegenbouw. “Het zijn oorzaken die in de loop van vorig jaar allemaal al meer dan eens naar voren zijn gebracht. Kennelijk hebben beleggers niet beseft dat dit rechtstreeks effect kan hebben op de resultaten van individuele ondernemingen. Hazewinkel heeft dat nu duidelijk gemaakt en is daarvoor gestraft”, aldus de analisten, waarvan een enkeling de waardering voor de relatieve beurslieveling heeft verlaagd. Zij geven overigens wel toe dat de omvang van de neerwaartse winstverwachting hen wel heeft verrast. Andere bouwers hebben van de opmerkingen van de KVWS­topman relatief weinig last gehad. Het aandeel Heijmans verloor aanvankelijk meer dan 3 procent, maar herstelde zich iets in de loop van de middag. Koninklijke BAM Groep deed aanvankelijk helemaal niets bij een overigens bedroevend lage omzet. Rond het middaguur verloor het aandeel alsnog licht. Ballast Nedam verloor 1,65 procent. Ook de ingenieursbureaus hadden weinig reden tot klagen. Zij verloren niets (Arcadis) tot weinig (Fugro en Grontmij). Die verliezen kunnen echter gemakkelijk op het conto worden geschreven van het algemene beursklimaat dat nog steeds zwaar bewolkt is. Op pagina 2: KVWS voorziet 15 procent winstdaling.

Reageer op dit artikel