nieuws

Modellen hulpmiddel bij wegbeheer

bouwbreed

ede ­ SHRP­NL heeft na tien jaar onderzoek modellen voor wegbeheer op kunnen stellen. SHRP­NL, de Nederlandse variant van het Amerikaanse Strategic Highway Program, registreerde zo’n 250 Nederlandse asfaltwegvakken in twee fasen van vijf jaar. Op basis van deze resultaten zijn modellen opgesteld waarmee wegbeheerders kunnen voorspellen hoe lang een stuk asfaltverharding nog voldoet. Wanneer dit niet meer het geval is, kunnen zij bepalen welk onderhoud noodzakelijk is en of het betreffende gedeelte aan vervanging toe is.

Het SHRP­NL­onderzoek heeft aangetoond dat het gedrag van wegverhardingen moeilijk exact is te voorspellen. Wegvakken met ogenschijnlijk dezelfde constructieopbouw en ongeveer gelijke verkeersbelasting kunnen grote spreiding vertonen in schadeontwikkeling met de tijd. De spreiding in levensduur is navenant. Daarom dient de benadering van toestandsafhankelijk onderhoud te worden gehanteerd. Dit vereist regelmatige schouwing van de conditie van de verharding.

CROW­publicatie 169 ‘Modellen voor wegbeheer ­ Eindrapport SHRP­NL’ kost 45 euro (incl. btw en verzendkosten binnen Nederland) en is te bestellen bij de CROW te Ede.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels