nieuws

Isolatiegraad gemiddelde woning stijgt

bouwbreed Premium

den haag ­ De gemiddelde woning in 2000 was tien procent beter geïsoleerd dan in 1995. De winst zat vooral in de verwarmingsketel, dakisolatie en dubbele beglazing. Bij vloeren en gevels valt vooral in de bestaande bouw nog veel winst te behalen.

De toename van de isolatiegraad blijkt uit de Kwalitatieve Woningregistratie van het ministerie van VROM. Het onderzoek is niet gericht op de analyse van het energieverbruik, maar op de aanwezigheid en ontwikkeling van energie besparende voorzieningen. De onderzoekers constateren dat in koopwoningen waarvan de bewoners een hoog inkomen hebben meer is geïnvesteerd in energiebesparende middelen. In de sociale huursector wonen de lage inkomensgroepen juist in energiezuiniger woningen vergeleken bij dezelfde categorie in een koopwoning of een particulier huurhuis. De dakisolatie en dubbele beglazing zijn volgens het onderzoek de meest populaire maatregelen. In 2000 is bijna driekwart van de woningen voorzien van dubbel glas. Ongeveer tweederde van de woningen heeft een geïsoleerd dak. Sinds 1975 is dakisolatie verplicht in nieuwbouw.

Gevelisolatie

Gevelisolatie, voor nieuwbouw verplicht sinds 1979, is een stuk minder populair. Bij een gesloten gevel van oudere woningen is de isolatiegraad 20 procent. De onderzoekers verwonderen zich in het rapport over dat lage percentage, aangezien spouwisolatie binnen vijf jaar is terugverdiend. Anders ligt het met de eveneens achterblijvende isolatie van de grondvloer. Dat is relatief duur ten opzichte van het te behalen rendement. De particuliere huursector loopt achter in isolatiegraad vergeleken bij de koop­ en sociale huursector. Dat geldt voor alle bouwdelen, hoewel de toepassing van dubbel glas wel toeneemt. Het rendement van installaties is sinds 1995 verbeterd. De sociale huursector heeft de verwarmingsketels met een conventioneel rendement veelal vervangen door een verbeterd rendement. Eigenaar­bewoners kiezen bij vervanging van de ketel vaker voor hoog rendement. Nieuwere zuinige oplossingen, zoals een zonneboiler of gebalanceerde ventilatie met warmte terugwinning hebben de onderzoekers te weinig aangetroffen om daar conclusies uit te trekken. Zij constateren echter wel een voortschrijdende introductie van dergelijke systemen. Elke vijf jaar publiceert het departement de cijfers om te kijken of ze de Kyotodoelstelling gaan halen. Dat wil zeggen dat de CO2­uitstoot van Nederlandse woningen in 2010 tien procent minder moet zijn dan in 1990. Minister Kamp schrijft dan ook in zijn voorwoord van het rapport dat de besparing goed nieuws is, maar dat het niet genoeg is. Hij ziet de oplossing in het stimuleren van vloer­ en gevelisolatie.

Reageer op dit artikel