nieuws

Hout met creosoten verboden

bouwbreed Premium

den haag ­ De handel en het gebruik van hout met creosoten in de waterbouw is vanaf maart verboden. Dat heeft het kabinet besloten als vervolg op het importverbod uit 1999.

Het steenkoolteerdestillaat (creosoot) waarmee het hout is bewerkt, is giftig en kankerverwekkend. Als het in het grondwater of oppervlaktewater terechtkomt, kan dat het milieu ernstige schade toebrengen. Vanwege het gevaar voor de gezondheid geldt het verbod ook voor verwerking in speelgoed, speeltoestellen, tuinmeubilair, stallen en opslagplaatsen voor levensmiddelen.

Ook voor gewolmaniseerd hout, dat is bewerkt met wolmanzouten is een verbod op til. Daarbij spelen grote risico’s voor de gezondheid en het milieu pas bij de verwijdering van het geïmpregneerde hout. Een woordvoerder van het ministerie van VROM kon nog niet zeggen wanneer het kabinet daarover een beslissing neemt.

Reageer op dit artikel