nieuws

Flinke toename aantal hekwerken

bouwbreed

ARNHEM ­ Landeigenaren en villabewoners op de Veluwe plaatsen steeds vaker hekwerken om hun bezit veilig te stellen. Het weren van inbrekers en vernielzuchtige wilde zwijnen vormen hiervoor de belangrijkste drijfveren.

Volgens woordvoerder E. Lieben van hekwerkfabrikant Heras Nederland is er vooral grote vraag naar sierpoorten in combinatie met een standaard hekwerk, vooral om inbrekers te ontmoedigen. Het wild wordt niet echt als een probleem ervaren, omdat een wild zwijn op het terrein ook zijn charme heeft. Arfman Hekwerk uit Holten denkt daar anders over. “Wilde zwijnen kunnen in korte tijd een enorme ravage aanrichten en zijn bovendien voor mensen ook niet ongevaarlijk”, aldus Arfman.

Strijdig

Het toenemende aantal particuliere hekwerken op de Veluwe is in strijd met het uitgangspunt van de provincie Gelderland en natuur­ en milieuorganisaties om afrasteringen juist in te perken. De realisatie van ecologische verbindingszones moeten herten en reeën op de Veluwe meer ruimte geven. Arfman denkt dat deze ontwikkeling minder tegenstrijdig is dan op het eerste gezicht lijkt. “Door hekwerken te verlagen krijgen herten en reeën meer ruimte, maar weren ze nog wel de wilde zwijnen”, relativeert hij. Naast de wildproblemen op de Veluwe noemt Arfman de wens zich beter te beveiligen als belangrijkste oorzaak voor de groei in de branche. Maar dat is een landelijke trend. Hekwerkleverancier Hop uit Uddel sluit zich daarbij aan en noemt de toegenomen welvaart als belangrijkste oorzaak. De Veluwse ondernemer kent in zijn omgeving geen toegenomen vraag naar beveiliging tegen wild. Respo Hekwerk in Dodewaard noemt wel de wilde zwijnen als aanjager voor de groei. Eigenaar De Wit: “Het wild is zó beschermd de afgelopen jaren, dat het nu overlast oplevert.”

Reageer op dit artikel