nieuws

Denemarken wil ‘betonnen erfenis’ van Hitler kwijt

bouwbreed

lemvig ­ Het Deense kustbeheer heeft schoon genoeg van de massieve restanten van de Atlantikwall aan de stranden van de Noordzee.

Pogingen om deze hardnekkige betonnen erfenis van Hitler een kopje kleiner te maken zijn in het verleden tot vreugde en opluchting van historici en museuminstanties letterlijk en figuurlijk stukgelopen. Het onder het verkeersministerie ressorterende Kustdirectoraat wil het nu andermaal proberen. De dienst heeft een aannemer gevonden die meent te weten hoe het moet. “Uit een proef met de sloop van een van de bunkers willen we ervaring opdoen en een beeld krijgen van de kosten,” vertelt een woordvoerder van het directoraat. Hitler liet de Atlantikwall aanleggen langs de hele kust tussen Spanje en Noord­Noorwegen om een geallieerde invasie vanuit zee tegen te houden. De invasie kwam uiteindelijk in juni 1944 in Normandië. Denemarken kreeg vanwege de lengte van de Noordzeekustlijn een flink aandeel in Atlantikwall en menig gerenommeerde Deense aannemer verdiende er destijds fors aan. In totaal liggen er rond de 7000 betonnen bunkers, waarvan 500 tot 600 zichtbaar voor de strandgasten. Zinvolle functies zijn er voor de bunkers niet te vinden. Het overgrote deel daarvan vormt uitsluitend een grote bron van ergernis, meent het directoraat. De monumentele waarde wordt beperkt geacht. Monumentenbeheer heeft vier jaar geleden voorgesteld er in elk geval twintig een beschermde status te geven, maar daar kwam niets van omdat men er geen geld aan wilde besteden.

Reageer op dit artikel