nieuws

Consortium vecht uitsluiting van bod aan

bouwbreed

den bosch ­ De bieding van het consortium Via­Agora op de ombouw van de N50 moet alsnog worden meegewogen door de provincie Noord­Brabant. Dat heeft het consortium, met daarin Heijmans, Dura Vermeer en Van Hattum en Blankevoort, gisteren voor de rechtbank in Den Bosch geëist.

Gedeputeerde Staten van Noord­Brabant besloten eind vorig jaar in zee te gaan met de enige andere bieder, een consortium bestaande uit BAM NBM, Boskalis en Fluor Daniel. Het bod van Via­Agora werd buiten beschouwing gelaten omdat zij zich niet aan de aanbestedingsvoorwaarden van de provincie zou hebben gehouden. Op 17 januari moeten Provinciale Staten een definitief besluit nemen over de gunning van het project. Via­Agora vindt dat het ten onrechte is gepasseerd door het provinciebestuur. Het consortium gaf voor de rechter toe een fout te hebben gemaakt door twee verschillende vergoedingssommen op te nemen in het biedingsdocument. Maar die fout zou uitsluiting niet rechtvaardigen, vindt het consortium. Bovendien, toen de fout werd opgemerkt, is die direct recht gezet. “Een toelaatbare correctie van een kenbare verschrijving in de bieding”, concludeerde de advocaat van Via­Agora. De aanbestedingsprocedure heeft Heijmans, Dura Vermeer en Van Hattum en Blankevoort inmiddels al “enkele miljoenen euro’s” gekost. Die investering alleen al rechtvaardigt volgens de advocaat van de bouwcombinatie een zorgvuldige en rechtvaardige behandeling. “Dat er uiteindelijk maar één winnaar van de procedure kan zijn, respecteert het consortium. Maar dan moet er wel op een juiste manier omgesprongen worden met haar belangen.” Het consortium stelde voor eventueel een onafhankelijke deskundige op het gebied van projectfinanciering en wegenbouw te benoemen. Die zou dan de bieding van Via­Agora kunnen toetsen aan de aanbestedingsvoorwaarden van de provincie Noord­Brabant.

Bikkelhard

Het provinciebestuur blijft echter van mening dat Via­Agora twee prijzen heeft aangeboden. Daardoor is in strijd gehandeld met de biedingsinstructies en is vergelijking met het voorstel van het andere consortium onmogelijk geworden. Gedeputeerden Staten zijn dan ook niet van plan alsnog de bieding van Via­Agora in behandeling te nemen. “Dat besluit is zo hard als een bikkel”, stelde een provinciewoordvoerder vast. Zou het college het bod van Via­Agora toch nog moeten overwegen, dan loopt de ombouw van N50 tot de autosnelweg A59 vrijwel zeker verdere vertraging op. Vooralsnog is het plan om medio dit jaar te beginnen met aanleg van van weg. Bij het ter perse gaan van deze krant, was nog niet bekend wanneer de rechter uitspraak doet.

Reageer op dit artikel