nieuws

‘Consortium kan aanleg buitenring rond mijnstreek veel goedkoper aanleggen’

bouwbreed

heerlen ­ Voor de aanleg van de buitenring rondom de gemeenten in de voormalige oostelijke mijnstreek in Limburg zou een consortium van in het leven geroepen moeten worden. Dat drukt de prijs aanzienlijk.

Dat zegt projectmanager L. Speck van de Kamer van Koophandel in Maastricht. Speck heeft dit voorstel geopperd in de projectgroep, waarin onder meer gemeenten en provincie de aanleg van de weg voorbereiden, van 200 miljoen euro. De provincie betaalt daarvan de helft, mits de deelnemende gemeenten rondom Heerlen de andere helft weten te financieren. Volgens Speck kleven aan een consortium talloze voordelen. “De overheadkosten zijn lager. Bovendien kan een consortium de aanleg voor een belangrijk deel voorfinancieren, wat een feitelijke besparing oplevert.” Hij doelt op de aanleg van een deel van de A59 tussen Oss en Den Bosch, waarvoor eind vorig jaar ook een consortium in het leven is geroepen. Dat scheelde volgens Speck 15 procent op de totale beraamde kosten voor de planning, aanleg en onderhoud van negen kilometer snelweg. Ook de aanneemkosten voor de HSL­Zuid vielen 5 procent lager uit, omdat het consortium de overheadkosten wist te beperken. Speck weet ook dat er relatief weinig pps­projecten zijn op het gebied van de infrastructuur, maar bepleit desondanks een opzet waarin planning, financiering, aanleg en onderhoud in één hand zijn.

Reageer op dit artikel