nieuws

‘Bouwstoffenbesluit houdt geen rekening met erosie’

bouwbreed

delft ­ Het Bouwstoffenbesluit is niet volledig. Het houdt wel rekening met uitloging door in­ en uittredend water, maar niet met erosie. Tot die conclusie komt ir. F. Felix in een promotieonderzoek aan de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen, sectie Materiaalkunde, van de TU Delft.

Toch kunnen volgens Felix gevaarlijke stoffen ook door het geleidelijke transport van vaste stof in het milieu verspreid worden, bijvoorbeeld als gevolg van weersinvloeden, hitte en bevriezing. Het Bouwstoffenbesluit stelt daar geen grenzen aan en is dus onvolledig. In het verslag van Felix; ‘Analyse van de levenscyclus van immobilisaten’ staat een model voor het beslissen over storten of immobiliseren van afvalstoffen. Het heet Maatstaf, de afkorting van maatschappelijke aspecten van het toepassen en storten van afvalstoffen.

Beperkt

Felix verwacht dat het immobiliseren beperkt zal blijven tot de grond­ en wegenbouw. Daar kan de controle over gebruik, hergebruik en verspreiding van het bouwmateriaal met geïmmobiliseerde gevaarlijke stoffen beter zijn dan in de utiliteits­ en woningbouw. Het is goed als de politiek “ingrijpt bij te hoge concentraties gevaarlijke stoffen in het grondwater, maar aan de andere kant hoeven aannemers ook geen angst te hebben voor het toepassen van bouwstoffen met geïmmobiliseerd afval.

Reageer op dit artikel