nieuws

Boskalis kijkt niet al te ver vooruit

bouwbreed

papendrecht ­ Koninklijke Boskalis Westminster zet alle zeilen bij om het hoofd te bieden aan de door onzekerheden gedomineerde moeilijke marktomstandigheden. Topman R. van Gelder is ervan overtuigd dat zijn bedrijf een betere uitgangspositie heeft dan menig concurrent vanwege de goed gevulde orderportefeuille en de bijzonder solide vermogenspositie.

“We moeten alle zeilen bijzetten voor een gedegen en behouden vaart”, aldus de bestuursvoorzitter van Boskalis gistermiddag tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van zijn bedrijf in Papendrecht. Volgens Van Gelder zegt het baggerbedrijf in 2003 vooral te sturen op een sterke concurrentiepositie in de markt en een degelijk dividendrendement voor de aandeelhouders. Van Gelder verwacht dat Boskalis ten opzichte van 2001 vorig jaar de winst met 5 tot 10 procent heeft kunnen opkrikken. “Een mooie prestatie onder toenemend lastige omstandigheden.” Van Gelder verwacht dat zijn bedrijf dit voorjaar een steuntje in de rug krijgt door de terugkeer van het aandeel Boskalis in de Midkap­index van de Amsterdamse beurs. Het podium staat in ieder geval meer in de aandacht, hetgeen de bekendheid van het aandeel Boskalis alleen maar kan vergroten.”

Troebel

Aan het ferm uitspreken van concrete verwachtingen waagde Van Gelder zich gisteren niet in Papendrecht. Het zicht op zelfs de nabije toekomst is uiterst troebel, waardoor de bestuursvoorzitter zich in zijn uitlatingen liever op de vlakte hield. “Op korte termijn wordt de wereld gedomineerd door zowel politieke als economische onzekerheden. Daar hebben wij als baggeraars rekening mee te houden. Wij zullen de resultaten nemen zoals ze komen. Meer kan ik er op dit moment niet over zeggen.” Tot de onberekenbare tegenslagen rekent Van Gelder vooral het afglijden van de grond­, water­ en wegenbouwsector in Nederland. De situatie verslechtert sneller dan tot kort geleden nog voor mogelijk werd gehouden. Elders in Europa is het tij eveneens verre van gunstig. Van Gelder constateert dat de overheden vrijwel alle op de rem trappen en werken met een stuk krappere budgetten dan recent nog gebruikelijk was. Een bijzonder blok aan het been vormen de moeilijkheden in het Verre Oosten. Lastig is in kaart te brengen wat de gevolgen zullen zijn van de perikelen rond de zandwinning in de Indonesische archipel.

Reageer op dit artikel