nieuws

Bedrijven willen geld zien van schipper die brug ramde

bouwbreed Premium

groningen ­ Verschillende bedrijven aan de Groningse Ulgersmaweg overwegen een forse schadeclaim tegen de schipper van vrachtschip Wendy, die half december het autogedeelte van de Korrewegbrug ramde. De kostbare reparatie kan op z’n vroegst pas eind februari beginnen.

Tot die tijd is de brug over het Van Starkenborghkanaal per auto niet toegankelijk en is de Ulgersmaweg alleen te bereiken door kilometers om te rijden. Hierdoor hebben de aldaar gevestigde bedrijven, waaronder bouwmarkt Karwei en garage Ronda, te kampen met dramatische dalingen in hun omzetten. De Korrewegbrug vormt de belangrijkste toegangsroute tussen het centrum van Groningen en de grote noordelijke stadswijken Beijum en Lewenborg. Half december beschadigde het vrachtschip Wendy het mechaniek van de draaibare Korrewegbrug zodanig dat een reparatie van miljoenen euro’s noodzakelijk is. De schipper van het vrachtschip had zich naar eigen zeggen georiënteerd op de hoger gelegen fiets­ en wandelbrug, die onbeschadigd bleef. De provincie Groningen, eigenaar van de brug, claimt de schade bij de schipper. Tot duidelijk is welke verzekeringsmaatschappij de schade vergoedt, blijft het schip aan de ketting liggen.

Hoogte

Nog deze week stelt de provincie een herstelplan op, waaruit moet blijken of een reparatie eind februari wel haalbaar is. Ook moet daaruit duidelijk worden hoe snel de verzekeringskwestie kan worden afgehandeld. In afwachting daarvan willen de bedrijven aan de Ulgersmaweg nog niets kwijt over de hoogte van eventuele schadeclaims tegen de schipper, die volledig aansprakelijk wordt gesteld voor het ongeval.

Reageer op dit artikel