nieuws

Apex verkleint woningen in ontwerp vanwege de kosten

bouwbreed

leeuwarden ­ Architectenbureau Apex Ontwikkeling bv in Rotterdam past het schetsontwerp voor één van de buitenplaatsen in Leeuwarden aan. Apex­architect Luc Hegeman vermoedt dat zijn ontwerp in de Friese hoofdstad niet van de grond komt omdat het te duur is, gezien de marktsituatie.

Het architectenbureau won met het ontwerp ‘Het rode klif’ de ontwerpwedstrijd voor buitenplaatsen van de gemeente Leeuwarden. Leeuwarden wil in de nieuwbouwwijk Zuiderburen op vijf riante kavels van elk 5000 vierkante meter buitenverblijven realiseren. De gemeente schreef de ontwerpwedstrijd uit om zich te garanderen van een mooie invulling van de kavels, die bestemd zijn voor de buitenplaatsen. De komende 10 jaar worden er namelijk niet weer zulke grote kavels uitgegeven.

Slotgracht

De woningen verschillen in ruimtevorm en oriëntatie maar beschikken elk over een grote ruimte die gericht is op ontmoeting. Er zijn twee studeerkamers of bibliotheken. Door toepassing van tuinen, terrassen, patio’s en loggia’s is een grote diversiteit aan buitenruimtes gecreëerd. De buitenplaats is omgeven door een royale slotgracht van acht meter breed. “Bij het herontwikkelen van het schetsontwerp blijft het beeld gehandhaafd”, vertelt Hegeman. “De woningen worden alleen wat kleiner zodat ze in een lagere prijsklasse vallen.”

Prijzen

Omdat het ontwerp van Apex als beste werd verkozen, mocht het architectenbureau als eerste één van de vijf kavels uitzoeken. Het plan van De Toekomst Projectontwikkeling in Andijk ­ met als ontwerper IN Architecten uit Amsterdam en met Karres en Brands Landschaparchitecten uit Hilversum ­ kreeg de tweede prijs. Derde werd Vestia uit Zwolle met een ontwerp van de Oostenrijkse architect C.H. Dondorp. Inbo bv uit Drachten met een ontwerp van de eigen architect Jaap Hoekstra en Van de Wetering Planontwikkeling bv in IJsselmuiden met een ontwerp van bureau Sijtsma Feekens uit Leeuwarden bezetten de laatste twee kavels.

Reageer op dit artikel