nieuws

Snelgroeier Almere breidt stadhuis uit

bouwbreed

almere – De polder als smaakmaker, in beeld en uitvoering. Almere doet het, al jaren. Snelgroeier Almere heeft volgend jaar zomer een compleet ander stadhuis.

Met de vernieuwing van het gemeentehuis, inclusief vele extra vierkante meters, is de allure van Almeres hoofdzetel flink gestegen. Het ontwerp van architect Cees Dam heeft een voorname uitstraling. Het stadhuisproject voorziet in nieuwbouw en uitbreiding. Straks werken er 1400 ambtenaren in. Aannemer Van Eesteren uit Amsterdam ligt, nadat de eerste paal in november de grond in ging, nog steeds op koers, meldt bedrijfsleider Herman Schut. ‘Alles bij elkaar komt er zo’n 14.000 vierkante meter kantoorruimte bij. Daaronder valt ook de nieuwe openbare zaal voor trouwpartijen en ontvangsten. De nieuwbouw bestaat uit een kantoorvleugel en een kantoortoren die aan de bestaande, diagonale vleugel wordt toegevoegd. Hiermee krijgt de toren elf bouwlagen.’ Volgens Schut is in het verleden al rekening gehouden met een verticale uitbreiding op de huidige grondvesten. ‘De fundering kan dat tot op zekere hoogte hebben. Maar destijds ging men met de berekeningen uit van een stuk of vijf verdiepingen. Niet veel méér. Dat betekent voor de ontwikkeling nu dat de palen wel het grotere volume kunnen hebben, maar de wanden niet. Die moeten we dus wat opdikken.’ ‘Een gecompliceerd en arbeidsintensief stuk betonwerk’, zegt Schut. ‘Want het betekent voor de bouwvakker stekken inlijmen, wapening vlechten, en een schil beton voorstorten. En dat allemaal zonder kraanhulp, omdat we in een bestaand gebouw werken. Alles is handwerk, pure ‘ellebogenstoom’ dus. In verhouding tot het totale werk is het een een klein onderdeel, maar wel knap lastig.’ De gebogen kantoorvleugel heeft vier verdiepingen die door 8 meter hoge kolommen worden gedragen. Een soort viaductconstructie aan de achterzijde van het stadhuis, waar de werknemers met de auto onderdoor kunnen. De achtergevel laat, daar waar het gebouw inspringt, een bekleding van aluminium panelen zien. Het vernieuwde stadhuis, de eerste versie werd in 1986 opgeleverd, heeft met de uitbreiding een totaal van zo’n 45.000 vierkante meter. Het nieuwe onderkomen krijgt aluminium vlies- en klimaatgevels. Doordat transparante scheidingswanden tussen gangzone en werkplekken worden toegepast, kan het daglicht tot ver in het gebouw doordringen. De kantoorvloer is geheel kolomloos, wat de mogelijkheid van een flexibele indeling biedt. Het gehele gebouw kenmerkt een grote transparantie. Bij de herinrichting van het stadhuis gaf de gemeente te kennen de publieksfuncties uitsluitend op de begane grond te wensen. In de entreehal heeft daarom de ontoegankelijke receptiecabine in het ontwerp plaats gemaakt voor een grote, open balie. ‘Gecompliceerd en arbeidsintensief stuk betonwerk’

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels