nieuws

Fabriek inspiratiebron kliniek

bouwbreed

ENSCHEDE – Een oud industrieel textielcomplex als inspiratiebron voor het ontwerp van een moderne hartkliniek. Het lijkt een contradictie, maar in het Enschedese ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST) komen heden en verleden samen.

Op de locatie waar zich ooit een groot deel van de Twentse textielindustrie afspeelde, komt een nieuwe hartkliniek. Architect Bart van den Bos van IAA architecten Enschede liet zich inspireren door dit textielverleden. ‘Het gebouw krijgt dezelfde soort rode baksteen als waarvan de textielcomplexen werden gemaakt’, zegt de ontwerper. Van den Bos spreekt van een gecompliceerde bouwopdracht. ‘Het hartcentrum moet worden geïntegreerd in het bestaande ziekenhuis. Bovendien wordt een deel van het huidige ziekenhuis vervangen. En dat alles op een zeer beperkte oppervlakte. Het is in vele opzichten passen en meten.’ Een andere beperking bij het ontwerp vormen de vele regels en strenge hygiënevoorschriften waaraan een hartkliniek moet voldoen. Het huidige MST heeft een bebouwing van 45.000 vierkante meter. Ongeveer 6000 vierkante meter (de polikliniek) wordt afgebroken en elders weer opgebouwd. In totaal wordt er de komende jaren 40.000 vierkante meter bijgebouwd. De hartkliniek is met een oppervlakte van 12.000 vierkante meter het opvallendste project.

Rode plint

De hartkliniek krijgt drie bouwlagen. Op de begane grond een polikliniek en ambulancepost. De eerste verdieping biedt plaats aan de centrale sterilisatie-afdeling, operatiekamers en de afdeling techniek. Op de tweede verdieping komen dotterbehandelruimten en eveneens operatiekamers. Op het dak komt een landingsplaats voor een helikopter. De gemêleerde rode baksteen doet dienst als een rode plint. ‘Het is de bedoeling dat deze plint ook in de andere nieuwbouwobjecten terugkomt. Zij benadrukt de eenheid, terwijl deze nuancering ook de bouwmassa breekt. Je creëert als het ware een deelbare bedding.’

Ademen

De hartkliniek krijgt een sobere maar warme uitstraling. Binnen de strenge regels op het gebied van hygiëne wil Van den Bos spelen met kleuren en (wand)verlichting. ‘Het moet vooral niet te klinisch worden.’ De huidige MST-bebouwing die blijft staan krijgt eveneens een facelift. De sombere gemoffelde bruinstalen vlakken en donkere zonwerende raampartijen zijn de architect een doorn in het oog. ‘Het ziekenhuis moet ademen. De patiënten moeten toch op z’n minst weten wat voor weer het is.’

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels