nieuws

Een school als boerenschuur

bouwbreed

bemmel – Drie grote pannenkappen tussen krentenbomen brengen de Betuwe terug in de Vinex-locatie de Klaverkamp in Bemmel. DP6 architecten hebben de ruimte in de eigentijdse boerenschuren slim benut.

Het beloven drie ingenieuze bouwwerken te worden, daar bij de entree van de Klaverkamp. De school die als eerste is opgeleverd is in elk geval een spannend gebouw geworden. Want pal onder de nok van de kap, waar doorgaans alleen oude spullen worden opgeslagen, plande DP6 architecten uit Delft een reeks entresols. Met zijn allen vormen die een tweede verdieping onder de reusachtige kap. Ze worden stuk voor stuk ontsloten vanuit de negen klaslokalen op de eerste verdieping. Elk lokaal heeft er zo een extra ruimte bij, waar leerlingen geconcentreerd aan speciale opdrachten kunnen werken, zonder het contact met de klas helemaal te verliezen.

Glas

Doordat de gevels vrijwel geheel uit glas zijn opgetrokken en er ook in de kap zelf twee flinke sparingen zijn gemaakt, komt er bovendien overal voldoende daglicht. Zelfs in de entresols. In combinatie met het overvloedig gebruikte larikshout zijn het vriendelijke ruimten , waarin na de zomer de leerlingen aan de slag gaan. Voor aannemers Weghorst en Plegt-Vos Stoffels betekende de bouw van de school een moeilijke kluif. Ze kregen de opdracht toegespeeld nadat tweehonderd woningen die ze in dezelfde Vinex-locatie zouden bouwen, was afgeblazen. Tijdens een rondgang maakt werkvoorbereider M. Heijmink duidelijk waar de grootste hersenkrakers zaten. Want de met een betrekkelijk simpel gebaar geschetste kap levert in de doorwerking lastige details op. Zoals de afgeronde hoeken van de schoollokalen. Die moesten de ene keer in gietbeton, een volgende keer in kalkzandsteen en een weer een andere keer in metal-stud worden gerealiseerd. Die in gietbeton, waaruit de hoofddraagconstructie van de school is opgetrokken, was volgens Heijmink nog het simpelst. Het kalkzandsteen vergde veel zagen en stuken, omdat de straal van de standaard gebogen blokken te groot was. Bij de metal-stud wanden werden de rondingen met geprefabriceerde dozen van gebogen triplex gerealiseerd. Zo hadden de architecten meer wensen waar de aannemers zich het hoofd over moesten breken. Bijvoorbeeld de balken van de Isodek dakplaten die buiten de gevel in het zicht moesten blijven. Daar is immers geen isolatie nodig en daar dragen de balken bij aan het schuur-idee. Het betekende wel dat de onderste dakdozen in een andere kwaliteit hout uitgevoerd moesten worden.

Boertig

Ook het terugwijken van de zijwanden op de hoeken van de school plaatste de aannemer voor lastige opgaven. Net als de windverbanden die her en der de glazen wanden doorkruisen. ‘Voor ons waren de details juist betrekkelijk simpel en logisch’, benadrukt architect Richelle de Jong van DP6. ‘Ze vloeiden vanzelf voort uit de keuze voor een vrij boertige vormgeving. Halen we anders alles uit de kast om bijvoorbeeld een regenpijp netjes weg te werken, hier maakt hij gewoon een flinke zwieper van de goot naar de gevel. Net als bij een echte boerenschuur. En op de kindertoiletten hebben we grove stallampjes gehangen. Door dergelijke simpele oplossingen spaarden we geld waarvoor we elders leuke dingen konden doen. Zoals de design-lampen in de aula.’ Al met al werd de school in zo’n dertig weken tijd gebouwd. De planning kende geen speling, want na de zomer moeten de kinderen er aan de slag. Het kinderdagverblijf is het volgende gebouw dat wordt opgeleverd. Eveneens onder een royale kap gedekt met rode pannen. Daarna volgt nog een gebouw voor een thuiszorgorganisatie, waarvoor de eerste spade nog de grond in moet. Gedrieën vormen die volgens architect De Jong een soort Betuws boerenerf. Beplanting met krentenboompjes completeert dat beeld. De Betuwe komt zelfs de school binnen in de vorm van een boom in de entreehal. Daarvoor is in de betonnen tribune een sparing gemaakt waarin een draaitafel wordt geplaatst. De boom moet het namelijk zonder kunstverlichting doen en krijgt maar daglicht van één kant. De conciërge moet hem dus wekelijks een slagje draaien. De Jong: ‘Je moet er wel iets voor over hebben om de Betuwe in huis te halen.’ ‘Op de kindertoiletten hangen grove stallampen’

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels