nieuws

Ontwerp Renzo Piano ten onder in Oosterdok

bouwbreed

amsterdam – Een nooit gebruikt paviljoen van Renzo Piano aan het Amsterdamse Oosterdok wordt ingrijpend verbouwd. Architect René van Zuuk maakt er het nieuwe onderkomen van het Amsterdamse architectuurcentrum Arcam van. Aannemer Jurriens uit Utrecht ging gisteren officieel van start met de bouw.

Het paviljoentje maakt deel uit van het New Metropolis-complex, het opvallende koperen gebouw dat de Italiaanse bouwmeester in 1997 neerzette op de kop van de IJtunnel. Maar het paviljoentje is nooit in gebruik genomen, en wat de precieze bedoeling ervan was, blijkt vijf jaar na dato lastig te achterhalen. Het wetenschapsmuseum balanceerde direct na ingebruikname van het nieuwe gebouw op de rand van het faillissement en moest afgeslankt een doorstart maken als Nemo. Waarschijnlijk werd het paviljoen daar slachtoffer van, want het werd zelfs nooit echt opgeleverd. Trapleuningen en vloertegels lagen sindsdien in de verpakking te wachten op montage. Na een paar jaar leegstand richtte het Amsterdamse architectuurcentrum Arcam er enkele exposities in. Maar doordat het ontwerp bijna opging in de kadewand van basaltkeien, gingen veel potentiële bezoekers er achteloos aan voorbij. Toen de hoofdvestiging van Arcam aan het Waterlooplein uit haar voegen barstte, liet het centrum haar oog vallen op de locatie aan het Oosterdok. Architect René van Zuuk uit Almere werd uitverkoren en zijn ontwerp kreeg de goedkeuring van Renzo Piano. Piano was volgens Van Zuuk vooral bang voor een slap aftreksel van zijn eigen ontwerp, maar aangezien Van Zuuk daar radicaal mee brak en eigenlijk een compleet nieuw gebouw tekende, stuitte hij op weinig bezwaren. Hij heeft de indruk dat Piano zelf ook niet zo kapot was van het paviljoentje. In fotoreportages valt het altijd net van de foto. In feite blijft alleen het skelet van het 135 vierkante meter grote paviljoen overeind. Daaromheen plaatst Van Zuuk een nieuw staalskelet dat ruimte biedt aan twee vides en een extra verdieping, wat het totale vloeroppervlak op ruim 500 vierkante meter brengt. Waar de gevel niet uit glas bestaat, bestaat hij uit een grote aluminium banen van het Kalzip-systeem, die met een flinke bocht het dak opdraaien en aan de Prins Hendrikkade in een bijzondere vouw samenkomen.

Huid

De aluminium platen zijn omtrokken met een huid van zink. Daarvoor heeft Corus een speciaal procédé ontwikkeld waarbij blokken aluminium en zink tot een dunne sandwich worden gewalst van niet meer dan 1 millimeter dikte. Alleen aan de zuidzijde wordt de glasgevel uitgerust met zonwering; voor de koeling wordt het gebouwtje uitgerust met een airco-installatie die water onttrekt aan het Oosterdok. Aannemer Jurriens uit Utrecht verwacht het gebouw volgend voorjaar op te leveren en hoopt dan 1,9 miljoen euro bij te schrijven op de bankrekening.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels