nieuws

Nieuw ziekenhuis als een luchthaven

bouwbreed

DEVENTER – In een groen gebied ten oosten van Deventer moet volgend jaar een nieuw ziekenhuis verrijzen. De flexibele indeling van het ziekenhuis en de gebruikte DuBo-technieken dragen volgens de Goudse architect Henk de Jong bij aan het vernieuwende karakter van het gebouw.

De Jong heeft een flexibel gebouw ontworpen, dat gemakkelijk aanpasbaar is aan de aantallen patiënten en het soort zorg dat moet worden geleverd. Vanuit het banaanvormige ruggebouw, dat vier verdiepingen hoog wordt, steken aan één zijde vleugels in het achterliggende landschap die in de toekomst eventueel kunnen worden verlengd. Ook de laagbouw aan de andere zijde van het ziekenhuis is aanpasbaar. Het dak steekt een stuk uit, zodat de houtskeletstructuur daaronder zonder al teveel moeite kan worden uitgebouwd. De totale oppervlakte van het gebouw zal ongeveer 64.000 vierkante meter bedragen. Het nuttige vloeroppervlak komt op circa 38.000 vierkante meter. ‘Wat niet met directe patiëntenzorg heeft te maken, ligt zo ver mogelijk van de hoofdingang verwijderd’, verklaart De Jong de logica van zijn concept. Er is in het ontwerp gebruik gemaakt van het luchthavenmodel. Daarbij zijn de commerciële functies (front-office) aan de voorkant van het gebouw gesitueerd en de zwaardere logistieke activiteiten (back-office) aan de achterkant. Voor het ziekenhuis houdt dat in dat de poliklinieken en commerciële functies zijn gegroepeerd rond een centraal plein en dat de zwaardere medische afdelingen dieper in het gebouw liggen. Bijzonder noemt de architect het besluit om alle bedden in het ziekenhuis op één verdieping onder te brengen om het verrijden van patiënten en het aanpassen van afdelingen gemakkelijker te maken. Volgens de Jong is het een Nederlands unicum dat alle bedden op één verdieping zijn gesitueerd. alleen bepaalde specialistische afdelingen zoals de intensive care en de kraamsuites van het ziekenhuis zijn op een andere verdieping gevestigd.

Energiezuinig

In totaal komt er in het gebouw plaats voor 377 bedden. In het ontwerp wordt de traditionele kamerindeling losgelaten. Patiënten in driepersoonskamers komen niet naast elkaar te liggen maar krijgen in stervormige ruimtes ieder een eigen nis. In het ontwerp is ruim aandacht besteed aan DuBo technieken. Zo zijn in de met blokhagen aangeklede baroktuinen rond het ziekenhuis verschillende bezinkvelden bedacht waar het hemelwater van de daken heen wordt geleid. Delen van het dak worden met het rotsplantje sedum beplant. Deze beplanting dient twee doelen: het vertraagt de afwatering en verfraait het uitzicht vanuit het ruggebouw op de dakconstructie van de laagbouw. Het nieuwe ziekenhuis gaat gebruik maken van een ‘All Air’ klimaatsysteem dat is gekoppeld aan een warmtekrachtinstallatie met warmte- en koudereservoirs in de grond. Deze moet van het Deventer hospitaal het energiezuinigste ziekenhuis van Nederland maken. Het moderne klimaatsysteem is ook van invloed op het uitzicht vanuit de patiëntenkamers. Doordat er geen gevelradiatoren zijn, kunnen langwerpige tot de vloer doorgetrokken ramen worden aangebracht, zodat de patiënten vanuit hun bed ongehinderd naar buiten kunnen kijken.

Aanbesteding

Onder het gebouw komt een parkeergarage die zich voor driekwart onder het maaiveld bevindt. De begane grond van het ziekenhuis is daarom iets verhoogd aangelegd. Ook voor het gebouw komt parkeergelegenheid. De Arnhemse landschapsarchitect Paul Poelmans heeft op deze parkeerplaats bosschages ingetekend die ervoor zorgen dat het ziekenhuisterrein goed wordt ingebed in de parkachtige omgeving. Alvorens volgend jaar met de aanbesteding van het project kan worden begonnen, moet het schetsontwerp nog door het bouwcollege worden beoordeeld. Het ziekenhuis wordt in 2006 opgeleverd. De totale investeringskosten voor het ziekenhuis en de aangrenzende voorzieningen zijn 130 miljoen euro. Naast het Deventer ziekenhuis worden op het terrein ook het Radiotherapeutisch Instituut (RISO), de Stichting Adhesie GGZ, de regionale ambulancedienst en de dependance van een revalidatiecentrum gevestigd. Flexibiliteit en duurzaamheid kenmerk

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels