nieuws

Deventer Waag krijgt steuntje in de rug tijdens restauratie

bouwbreed

deventer – Een stalen steunconstructie moet de stabiliteit van de laatgotische Waag in Deventer de komende maanden waarborgen. Het monument ondergaat een grondige restauratie, waarbij nieuwe dwarsverbindingen tussen de muren en een constructief herstel van de kap op het programma staan.

De Waag op de Brink in Deventer, die het historisch museum huisvest, is in de loop der eeuwen aan één kant verzakt. Oorzaak is dat de betreffende gevel op een zachte ondergrond, een uitloop van de IJssel, is gebouwd. In 1920 is de fundering verbeterd door het plaatsen van putringen aan weerszijden van de muur, waarop een betonnen plaat is aangebracht die nu de muur draagt. Omdat ook andere delen van de constructie moeten worden aangepakt, en het natuursteen en voegwerk zijn aangetast, heeft de gemeente Deventer opdracht gegeven voor restauratie van het uit 1528 stammende gebouw. ‘We hebben die verbetering van de fundering uitgebreid onderzocht, voor we een restauratieplan hebben gemaakt’, zegt T. Smit, projectleider monumentenzorg van de gemeente. De verbeterde fundering is in goede staat en maakt het mogelijk andere delen van het gebouw onder handen te nemen. Nu de stalen steunbalken tegen de buitenmuur zijn aangebracht, kan architectenbureau Braaksma & Roos uit Den Haag nader onderzoek plegen. ‘De constructie tussen kapspanten en vloerbalken gaat eruit. De tijdelijke ondersteuning moet het krachtenspel opvangen’, legt Smit uit. De muren van de Waag zijn hier en daar ontzet en een van de muren puilt uit. In de drie verdiepingvloeren van het gebouw worden daarom horizontale stalen kruisverbanden verwerkt die het metselwerk beter vast kunnen houden. Het is echter met name de kapconstructie die nader onderzoek behoeft. De zolderbalklaag is in het verleden vervangen, maar die blijkt niet van het juiste kaliber. ‘Destijds is een lichtere, hoger geplaatste balklaag aangebracht’, weet Smit. ‘Daartoe zijn de spantpoten ingekort. We gaan een nieuwe, zwaardere balklaag aanbrengen, zoals die er oorspronkelijk heeft gezeten. Dat vergt dus ook een nieuwe verbinding tussen spanten en balklaag.’ De houten kap heeft de tand des tijds niet al te best doorstaan. Omdat de zolder in 1985 als depot voor schilderijen is ingericht, ontbrak het sindsdien aan ventilatie. ‘Ongedierte heeft ongestoord zijn gang kunnen gaan’, noemt Smit een van de gevolgen. Daarnaast laat de kwaliteit van de balkkoppen te wensen over. De komende weken wordt onderzocht hoe de kapconstructie en kapvoet het beste kunnen worden verbeterd en hoe de verankering van de kap vorm gaat krijgen. Smit verwacht dat bij het verbeteren van de constructie de stalen steunpalen aan de buitenkant van De Waag nog zo’n vijf maanden nodig zijn. Daarnaast wordt gewerkt aan restauratie van het voeg- en metselwerk en natuurstenen ornamenten. Bouwbedrijf Jurriëns uit Groningen voert het werk uit. De restauratie moet in zijn geheel zomer volgend jaar zijn afgerond. ‘Ongedierte kon ongestoord zijn gang gaan’

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels