nieuws

Voegen Utrechtsebaan provisorisch gedicht

bouwbreed

den haag ­ De lekkende voegen in de Utrechtsebaan in Den Haag zijn provisorisch geïnjecteerd. Daarmee is verdere lekkage of ijsvorming onwaarschijnlijk.

De Utrechtsebaan is voor een groot deel verlaagd aangelegd in een betonnen bak die is gefundeerd op palen. De bak is opgebouwd in moten met daartussen dilatatievoegen om de bewegingen van het beton als gevolg van temperatuurwisselingen op te kunnen vangen. Bevriezend lekwater door een van die voegen is dinsdag reden geweest in beide rijrichtingen de linker rijstrook af te sluiten. Volgens een woordvoerder van de gemeente Den Haag, de beheerder van de Utrechtsebaan, leveren lekkende voegen bij warmer weer helemaal geen probleem op. Veel water verdampt dan en een teveel aan water stroomt af naar plaatsen vanwaar het kan worden afgevoerd. In de loop van dinsdag zijn de lekkende voegen gerepareerd door injectie met een vloeistof met een werking als van pur­schuim. De reparatie is woensdag op de voegen van de andere rijstroken uitgevoerd. De woordvoerder verwacht dat de problemen hiermee zijn opgelost. De niet­lekkende dilatatievoegen van de Utrechtsebaan worden niet aangepakt. Er is niet preventief te repareren, omdat voor inbrengen van de injectievloeistof ruimte in de voegen moet zijn ontstaan.

Anders

De reparatie die nu is uitgevoerd, is duidelijk anders dan de reparatie die in maart 2000 aan het beton van de Utrechtsebaan ter hoogte van het Equinox­gebouw is uitgevoerd. Dat betrof reparaties van horizontale scheuren in het beton van de bak zelf. Het kantoorgebouw Equinox is gefundeerd op de randen van de tunnelbak. Zonder deze belasting ondervindt de tunnelbak een opwaarts gerichte kracht door het grondwater die wordt opgevangen door funderingspalen die trek kunnen opnemen. Door de bouw van Equinox komt er druk in de funderingspalen. De anderhalve meter dikke betonnen vloer van de tunnelbak had dat kunnen opnemen, maar er bleken al jaren horizontale scheuren in het beton te zitten die de ontwerpers parten speelden. Reparatie was toen onvermijdelijk.

Reageer op dit artikel