nieuws

Vietnam bouwt gigantische waterkrachtcentrale

bouwbreed Premium

HANOI ­ Vietnam begint in 2005 aan de bouw van een enorme waterkrachtcentrale met een capaciteit van ongeveer 2400 megawatt. De bouw heeft een grote gevolgen voor de bevolking. In totaal zullen zo’n 91.000 mensen in de provincie Son La moeten verhuizen en plaats maken voor de centrale.

De Nationale Vergadering van Vietnam ging gisteren akkoord met de bouw, nadat volksafgevaardigden zeker vier jaar lang daarover hadden gedebatteerd. De bouw is omstreden, niet alleen door het grote aantal mensen dat moet worden geëvacueerd, maar ook door de veiligheidsrisico’s. Het gebied waar de centrale moet komen, wordt vaak getroffen door aardbevingen. Een eventuele overstroming zou zelfs gevolgen kunnen hebben voor de hoofdstad Hanoi, die 300 kilometer ten zuiden van de geplande centrale ligt. De aanleg van de 215 meter hoge stuwdam van de centrale kost ruim 2,4 miljard dollar. Dat geld hoopt Vietnam gedeeltelijk van buitenlandse geldschieters te krijgen. De waterkrachtcentrale moet in 2015 gaan werken. De energiebehoefte van Vietnam is de afgelopen jaren als gevolg van de voorspoedige economische ontwikkeling sterk toegenomen.

Reageer op dit artikel