nieuws

‘Van blokken ijs kun je geen beton maken’

bouwbreed Premium

hoorn/amsterdam ­ Met het invallen van de vorst schakelt de bouw om in de winterstand. Betonstorten is misschien nog twee dagen mogelijk met voorverwarmd beton, maar het leeuwendeel van het werk ligt stil. Voor schildersbedrijven ligt het iets anders. Voor zover mogelijk hebben ze binnenschilderwerk al vanaf de zomer opgespaard of wordt er in afgeschermde projecten doorgewerkt.

“Van blokken ijs kun je geen beton maken”, zegt M. van Woerkom projectleider bij VBK Hoorn BV. Alle driehonderd mensen die in de VBK Groep werkzaam zijn, kunnen de schaatsen uit het vet halen, want naar het zich laat aanzien houdt de vorstperiode nog even aan. VBK Hoorn houdt zich bezig met de uitbreiding van het gemaal bij IJmuiden. “We zouden vrijdag beginnen met het storten van het onderwaterbeton. Dat is nu voor onbepaalde tijd uitgesteld.” Het water in de bouwput is weliswaar niet bevroren in het brakke milieu, maar ook al zou Van Woerkom aan de gang willen, hij is afhankelijk van de betoncentrales en die gaan volgens hem gewoon dicht. “De centrales hebben hun buffer van toeslagmaterialen meestal gewoon in het open veld liggen. Het grind bevriest het eerst, vervolgens het zand en dan kun je wel stoppen.”

Vertraging

Het grootste probleem bij de totstandkoming van beton vormt uiteraard het onderdeel water dat nodig is voor de hydratatie van het cement. “Sommige werken hoeven tijdens een korte vorstperiode nog niet direct vertraging op te lopen door de toepassing van voorverwarmd beton, waarbij gebruik wordt gemaakt van water met een temperatuur van 9 tot 10 graden in plaats van leidingwater. De silo’s staan hierbij in voorverwarmde hallen. Maar als je na twee à drie dagen door de voorraad heen bent, sta je ook stil omdat je dan weer materialen van buiten moet aanvoeren.” Het toepassen van aluminiumbeton geeft ook enig soelaas, met dien verstande dat het weliswaar iets minder gevoelig is voor vorst dan ‘regulier’ beton, maar volgens Van Woerkom is het wel veel duurder. “Het is daarom een overweging van economische aard. Je kunt voorverwarmd beton toepassen bij geïsoleerde bekisting van een betonwerk in een verwarmde omgeving, maar je moet je afvragen in hoeverre dat betaalbaar blijft.” Schildersbedrijven kennen ook het klappen van de zweep en weten al sinds jaar en dag dat ze op mogelijk verlet moeten anticiperen. Bruijnesteijn Schilders BV uit Amsterdam is zoals zoveel schildersbedrijven al vanaf de zomer bezig met het vergaren van binnenwerk voor de winterperiode.

Buitenschilderwerk

J. Bruijnesteijn: “We hebben 27 mensen aan het werk en voor allen hebben we vijftien weken binnenwerk gereserveerd.” In voorkomende gevallen kan Bruijnesteijn ook beschermd buitenwerk uitvoeren. “In principe kunnen we tot 12 graden onder nul aan een buitengevel schilderen als we de gevel afschermen. Met een dieselgestookte verwarming voorzie je het binnenklimaat van warme droge lucht waardoor ‘buitenschilderwerk’ zonder probleem is uit te voeren.” Bruijnesteijn wijst er op dat schilderen onder kunstmatige conditie vaak nog beter te doen is dan zonder bescherming ’s zomers. “In een afgeschermd milieu kunnen de ramen aan het eind van een werkdag weer dicht. Als je in de zomer een mindere dag hebt, lukt dat niet.” Doorwerken in de winter is voor de schildersbranche een goede zaak. Het kost de opdrachtgever niets meer doordat beschermd schilderen volgens Bruijnesteijn gesubsidieerd wordt. “Maar nog belangrijker is het dat doorwerken beter is voor het imago van het beroep schilder. Want wie kiest er nou voor een vak waar je in de winter in de ww moet?” ‘Doorwerken is goed voor imago van de schilder’

Reageer op dit artikel