nieuws

Tweede Kamer vraagt extra aandacht voor winter­ww

bouwbreed Premium

den haag ­ De Tweede Kamer heeft bij minister De Geus (sociale zaken) aandacht gevraagd voor de winter­ww. CDA’er Verburg vroeg de bewindsman gisteren bij de begrotingsbehandeling met de branche te praten. PvdA’er Noorman­Den Uyl ging verder en vroeg om de afschaffing ongedaan te maken.

De PvdA probeert met het verzoek te voorkomen dat 1300 bouwvakkers en schilders, waarvan er tientallen op de publieke tribune het debat volgden, in de bijstand terechtkomen in de wintermaanden. Het kabinet wil de regeling cyclische werkloosheid in de ww en de seizoensinvloed afschaffen. “De mensen hebben zelf geen invloed op de gang van zaken kunnen uitoefenen en moeten nu soms hun eigen huis in de winter opeten”, aldus Noorman. Zij vindt dat werknemers nu de rekening gepresenteerd krijgen, terwijl de grootste opdrachtgever in Nederland, de Rijksgebouwendienst en veel gemeenten vaak weigeren tussen 15 oktober en 15 april buitenonderhoud op te dragen. In andere landen ligt er volgens de PvdA een extra toeslag op het zomer­binnenschilderwerk. “Nieuwe verfsoorten en kwaliteiten maken de houding van Rijk en andere overheden niet te verontschuldigen”, stelt het PvdA­kamerlid. Bovendien geeft volgens Noorman de uitvoeringsorganisatie UWV zeer verschillende instructies en berichten en raken de schilders daardoor het spoor bijster. Noorman wil dat het kabinet kritisch kijkt naar bedrijfstakken die wel ontheffing kennen, zoals zeeweringwerkers. Het Rijk en de gemeenten moeten als het aan de PvdA ligt tevens hun verantwoordelijkheid nemen als opdrachtgever en ook in de winter werk aanleveren. Vandaag geeft de minister antwoord.

Reageer op dit artikel