nieuws

SFB noteert eerste ijsdag

bouwbreed Premium

den haag ­ Het Sociaal Fonds Bouwnijverheid (SFB) tekende gisteren de eerste ‘ijsdag’ van het jaar op. Als de temperatuur de hele dag onder nul blijft, gaan de twaalf vorstverlet­adviseurs de weg op om te kijken of bouwbedrijven zich aan anti­vriesmaatregelen houden. Zo nodig noteren zij het vorstverlet.

Het was alweer even geleden, meldt F. Carpentier van het Vorstrisicofonds voor het Bouwbedrijf van het SFB. “Als er vorig jaar één ijsdag was, was het veel. Dat betekent in ieder geval dat er nu voldoende voorraad in de oorlogskas is om de winter door te komen.” Het Vorstrisicofonds is de verplichte verzekering voor de bouwnijverheid waarmee de lonen worden doorbetaald bij vorstverlet. Vanwege de zachte winters van de afgelopen paar jaar hebben de meeste werkgevers een eigen risico van 72 uur. Bij de bouwwerkzaamheden in het Beatrixkwartier in Den Haag kan alleen het voegen niet door gaan. “Maar de werknemers lopen nog rond, hoewel niet allemaal even effectief”, vertelt hoofdopzichter J. Wals van CBB voor SFB Vastgoed. Het extreem koude weer heeft vooralsnog ‘beslist geen invloed’, stelt Wals. “Pas als er maanden achter elkaar vorst is, kan de opleverdatum gevaar lopen.” De bouwplaats bestaat meestal uit een bouwput, waar wind minder vat heeft. “Boven, in de kranen is het koud”, geeft Wals toe. “Maar dat hoort nu eenmaal bij dit werk.” Meer informatie over het vorstverlet in de bouw is te vinden op www.vorstverlet.nl.

Reageer op dit artikel