nieuws

‘Rijk moet dure files oplossen’

bouwbreed Premium

nijkerk ­ De overheid moet files alleen oplossen als de economische schade hoger is dan de kosten die moeten worden gemaakt om het probleem op te lossen. “Het is onmogelijk een eind te maken aan alle files”, zei de voorzitter van Transport en Logistiek Nederland (TLN), M. van der Harst, tijdens het jaarcongres van deze organisatie.

Het ligt volgens de voorzitter voor de hand alleen op economisch belangrijke wegen de files op te lossen. “Het gaat om wegen waar veel vrachtwagens rijden. Daar zijn de kosten ook het hoogst”, lichtte een woordvoerster van TLN toe. Op wegen waar alleen vakantiegangers komen, is het volgens de zegsvrouwe niet nodig het probleem aan te pakken. “Dat heeft economisch gezien geen zin.” De gebruikers van de belangrijke wegen moeten zelf voor de verbetering van de infrastructuur betalen via een kilometerprijs. De opbrengst hiervan wordt vervolgens geheel wordt gebruikt om een einde te maken aan het fileprobleem. “Wie meer rijdt, moet ook meer betalen”, aldus TLN. Uit een enquête van TLN blijkt dat alleen al de filekosten voor vervoersbedrijven zo’n 1,2 miljard euro per jaar bedragen. (anp)

Reageer op dit artikel