nieuws

Moonen bijzonder stabiel bij succes en tegenslag

bouwbreed Premium

‘s­hertogenbosch ­ “Hij was onze voorman, onze inspirator en het boegbeeld van Bouwgroep Moonen.” De advertentie waarmee de Bossche bouwonderneming afscheid neemt van Ton Moonen is niet de enige die afgelopen woensdag in het Brabantse Dagblad staat. Rouwadvertenties van zakenrelaties, familie, tennis­, basketbal­ motor­ en saunavrienden vullen die dag een hele pagina. Ton Moonen wordt zaterdag in ‘s­Hertogenbosch begraven.

“Ik kan niemand bedenken die een hekel had aan Ton.” Sander Martens van Bouwgroep Moonen spreekt vol respect over zijn mentor. Zeventien jaar geleden kwam hij als stagiaire het bedrijf binnen. Als directeur­mede­eigenaar staat hij nu samen met Harry van Bakel aan het hoofd van de onderneming die Moonen in bijna dertig jaar opbouwde. De Bosschenaar overleed maandagavond op een Vughtse tennisbaan aan een hartstilstand. Martens oogt vermoeid na een week waarin hij werd gesleept van hoogtepunt naar dieptepunt. Vorige week vrijdag 22 november opende hij feestelijk het nieuwe pand van Moonen Bouwgroep in Breda. Zeker vierhonderd gasten waren aanwezig en kwamen hem en de nestor van het bedrijf, Ton Moonen, feliciteren met het succes. Maandagavond volgde een ruw en abrupt einde aan de opgewekte stemming. “Ton deed alles op intuïtie en gevoel. Ik ben veel rationeler. Daarom hadden we nog wel eens stevige discussies. Maar daar kwamen we altijd beter uit dan dat we er in gingen. Ik moest van hem beslist mijn diploma halen. Anders kon ik nooit bij hem weg, zei hij dan.” Met meer dan dertig jaar ervaring was Moonen een belangrijk klankbord voor de jonge directeur.

Tevreden

Bouwgroep Moonen draait per jaar een omzet van iets meer dan 40 miljoen euro. Eenderde van dat bedrag wordt gerealiseerd met projectontwikkeling. Een goede basis, vindt Martens. Hij is tevreden over het bedrijf en ziet geen reden om een groeispurt in te zetten. “De omvang die we nu hebben is precies goed voor een regionale bouwer”, motiveert hij zijn ambities. In het verleden zijn verschillende kopers met Moonen komen praten. De omvang en activiteiten van het bouwbedrijf maken het een ideale overname voor de grotere bouwbedrijven. Martens is zich bewust van de belangstelling, maar denkt niet aan verkopen. “Je bedrijf opbouwen en dan het geld pakken. Dat gebeurt vaak, maar zo zat Ton niet in elkaar.” Ondanks het slechte economische getij is Martens optimistisch. “Ik weet zeker dat we de komende jaren de huidige omzet vasthouden.” Het bedrijf heeft zich altijd goed door slecht weer weten te slaan. Ton Moonen begon in 1973 met zijn aannemersbedrijf, een tijd waarin een internationale oliecrisis Nederland dwong om de auto op zondag te laten staan. Tien jaar later nam Moonen in Breda een bouwbedrijf over. “Ook niet echt een moment om te investeren”, analyseert Martens. En nu het economisch weer wat minder gaat, opent Moonen een nieuw pand. “Anti­cyclisch investeren noemen ze dat”, legt de bestuurder uit alsof de strategie bij Moonen al lang bekend was.

Reageer op dit artikel