nieuws

Leidingvloer voor groter trapgat

bouwbreed Premium

huissen ­ Het nieuwe Bouwbesluit dwingt bouwers om het formaat van het trapgat groter te maken. VBI, fabrikant van betonnen vloersystemen, heeft een nieuwe leidingvloer ontwikkeld die bij een ‘traditionele’ dikte van 20 centimeter zonder problemen de krachten rond het grotere trapgat opvangt.

“Het trapgat wordt ongeveer 50 procent groter”, aldus M. Koppenhol van VBI. “Dat betekent dat constructeurs en aannemers meer aandacht moeten besteden aan het krachtenspel rond het trapgat.” Aan het groter worden van het trapgat liggen drie voorschriften in het nieuwe Bouwbesluit ten grondslag: de verplichting voor de bouw van luiere trappen met een grotere aantrede en lagere optrede, de nieuwe voorgeschreven plafondhoogte die met 20 centimeter stijgt tot 2,6 meter en de verhoging van de minimale doorloophoogte van 2,1 meter naar 2,3 meter. Het ligt voor de hand de vloeren constructief zwaarder uit te voeren, maar dat maakt ze doorgaans ook dikker. “Dat is bij de nieuwe leidingvloeren niet het geval. De vloeren blijven 20 centimeter dik.” Koppenhol wil niet kwijt hoe VBI de vloer heeft geconstrueerd en spreekt van een ingenieus ‘geintje’. “Ik denk dat de Bouwbeurs een goede gelegenheid is om met de constructieve oplossing naar buiten te komen”, aldus Koppenhol. Naast de oplossing van het trapgat biedt de nieuwe vloer ook de mogelijkheid om leidingen langs de raveling te leggen. “Dat betekent in de praktijk dat het leidingtracé vergeleken met bestaande vloeren aanzienlijk kan worden verkort.” Het is ook nog mogelijk om de vloer te voorzien van een ringsleuf langs bouwmuren en gevels zodat ook jaren na de oplevering, een indeling naar wens is te maken. Verder meent Koppenhol dat de leidingvloer esthetisch is verbeterd. De geraveelde vloerplaten zijn voorzien van oplegsponningen. Als gevolg hiervan ligt de onderzijde van het raveelijzer in hetzelfde vlak als de onderzijde van de vloerplaat en daarmee is het plafond rond het trapgat vlak. Hiermee is anders dan in de oude situatie, het raveelijzer aan het zicht onttrokken.

Reageer op dit artikel